Hrvatska

ODLUKE: Vlada povećava plaće učiteljima i nastavnicima, sindikati nezadovoljni

Povećanjem koeficijenata Vlada bi učiteljima i nastavnicima nadoknadila ukidanje dodataka od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

Piše: PolitikaPlus

Vlada bi na sjednici trebala prihvatiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima će biti povećane plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama.

Vezano uz nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima predlaže se koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika - savjetnika povećati za 8 posto, koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika - mentora povećati za 6 posto, a koeficijente svih ostalih učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika povećati za 3,5 posto, stoji u prijedlogu izmjena Uredbe.

Povećanjem koeficijenata Vlada bi učiteljima i nastavnicima nadoknadila ukidanje dodataka od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

U prijedlogu izmjena Uredbe kaže se kako bi se time potaklo ulaganje u nastavno osoblje, posebice mlade zaposlenike u sustavu, a cilj je postići povećanje atraktivnosti struke, kao i poticanje izvrsnosti.

Sindikati, međutim, upozoravaju da se povećanjem koeficijenata ukinuti dodaci preraspodjeljuju u korist učitelja i nastavnika s manje od 20 godina staža, dok će stradati oni koji su pred mirovinom.

Mladim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima plaće će porasti za oko 250 kuna, dok će onima pred mirovinom pasti i do 900 kuna, tvrdi predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pak poručuju da bi koeficijente trebalo povećati svim zaposlenima u sustavu obrazovanja, a ne samo učiteljima i nastavnicima, budući da su dodaci od 4, 8 i 10 posto ukinuti svim zaposlenicima u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, škola, plaća, vlada