Hrvatska

PORUKA: Zoran Milanović: Ne bavimo se fontanama nego ozbiljnim projektima

Dodaje kako Vlada ne gradi simpatične fontane sred varoši, nego provodi projekte od povijesne važnosti za kvalitetu života stanovništva.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je na današnjoj sjednici Vlade da se njegova Vlada ne bavi gradnjom fontana, već provodi ozbiljne projekte kao što su oni u Osijeku i Poreču.

To su projekti koje vodi ova Vlada i administracija i njihovi rezultati postaju vidljivi, kazao je Milanović.

Dodaje kako Vlada ne gradi "simpatične fontane sred varoši", nego provodi projekte od povijesne važnosti za kvalitetu života stanovništva.

Milanović je to rekao u sklopu rasprave o davanju suglasnosti Hrvatskim vodama za sufinanciranje vodovodne infrastrukture Osijeka i Poreča iz sredstava EU-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić dodao je kako je riječ projektima koji nisu osobito vidljivi, ali su impozantni, a kao primjer naveo je vodovodni i sustav za pročišćavanje u Slavonskom Brodu vrijedan 30 milijuna eura, sufinanciran iz predpristupnog programa IPA.

Grčić ističe da je nedavno povećanje vodne naknade mali doprinos građana u odnosu na koristi koje će iz toga proizići.

S tim se slaže i ministar poljoprovrede Tihomir Jakovina, koji vodnu naknadu drži razvojnom.

Kako je izvijestio, Europska unija je za projekt poboljšanja vodne infrastrukture u Osijeku odobrila sufinanciranje u najvećem iznosu od 52,9 milijuna eura.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi do 540,9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega EU dio iznosi 395,3 milijuna kuna, a nacionalni do 145,5 milijuna kuna.

Za sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča, odobreno je sufinanciranje iz Europske unije u najvećem iznosu od 49,7 milijuna eura.

Ukupna procijenjena vrijednost tog projekta iznosi do 501,2 milijuna eura bez PDV-a od čega EU-ov dio iznosi 370,9 milijuna kuna, a nacionalni dio do 130,2 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fontane, vlada, zoran milanović, projekti