Kultura

NAJAVA: Na sedmom izdanje izložbe [email protected] od sutra u MSU 21 djelo

Posebnost ovog izdanja jest u tome što će u Muzeju suvremene umjetnosti biti otvoreno performansom kiparice Vlaste Žanić.

Piše: PolitikaPlus
Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je da su se i ove, kao i prethodnih godina, umjetnici u velikome broju odazvali pozivu i prijavili ukupno 203 djela od kojih je novo stručno povjerenstvo izabralo 21 djelo.

Sedmo izdanje izložbe [email protected] predstavit će 21 djelo hrvatskih umjetnika i time dati presjek trenutačnoga stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a posebnost toga izdanja jest u tome što će sutra navečer u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) biti otvoreno performansom kiparice Vlaste Žanić.

Riječ je o performansu u kojem će autorica u dvorani Gorgona MSU-a reciklirati/rekreirati nekoliko starih performansa, a kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u tome novozagrebačkom muzeju, sudionike očekuje i iznenađenje. Dokumentacija performansa moći će se pak pogledati i unutar postava i za vrijeme trajanja izložbe.

Za direktoricu Odjela za odnose s javnošću T-HT-a Maju Weber, ova izložba jedan je od najizvrsnijih primjera suradnje poslovnoga sektora i kulture.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je da su se i ove, kao i prethodnih godina, umjetnici u velikome broju odazvali pozivu i prijavili ukupno 203 djela od kojih je novo stručno povjerenstvo izabralo 21 djelo.

Pintarić je na čelu toga povjerenstva, a u njemu su i Anne Barlow, kustosica i ravnateljica njujorške neprofitne organizacije "Art in General", profesorica Leonida Kovač s Akademije likovnih umjetnosti u Zagreb, multimedijalni umjetnik Dalibor Martinis, audiovizualni umjetnik Toni Meštrović, kustos Moderne galerije u Ljubljani Igor Španjol i kustosica MSU-a Leila Topić.

U skladu s uvriježenom praksom, povjerenstvo je na izložbu pozvalo troje priznatih umjetnika, a ove godine su to Sandra Vitaljić, s radom Voljena, Vedran Perkov koji predstavlja svoj Broadway Boogie-Woogie, te Davor Vrankić sa crtežom Silent Dancer. Povjerenstvo je ove godine pozvalo i dva umjetnička dvojca da izravno učestvuju u izložbi i natječaju - Lightune.G - Bojan Gagić i Mio Gladović s luminoakustičnom instalacijom Lighterature Reading, Chapter 11 te Žižić/Kožul s radom naslova 0,50.

Šesnaest radova prošlo je stručno žiriranje, a među njima i ove godine prevladavaju video radovi i instalacije. Tako će izlagati umjetnici Goran Škofić, Neli Ružić, Alen Floričić, Mirjana Vodopija, a bit će predstavljene i multimedijalne instalacije Luize Margan i Silvestra Kolbasa koje spajaju video i fotografiju, ili pak skulpturu s videom kao u slučaju Nikole Bojića i Igora Rufa. Tu su i ambijentalna instalacija Silva Šarića te radovi Marka Markovića i Sebastiana Dračića. Prvi put na izložbi su i radovi umjetnica Ane Vuzdarić, Ive Gobić, Ivane Dražić Selmani te Tonke Maleković.

Pred stručnim povjerenstvom još je jedna zadaća - ponovno će se okupiti za trajanja izložbe kako bi odlučili o tri prvonagrađena rada kojima će pripasti otkupne nagrade od 50 tisuća, 45 tisuća i 30 tisuća kuna, a imena dobitnika bit će objavljena zadnjega dana izložbe - 27. travnja.

Publika će pak izabrati svoga pobjednika kojemu će pripasti deset tisuća kuna, a najsretniji glasač dobit će vrijedan tablet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msu, izložba, [email protected]