Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Kineski poticaji podižu azijske burze, spekulacije o politici ECB-a spuštaju euro

Tečaj eura pao na najnižu razinu u tri tjedna zbog špekulacija o labavljenju monetarne politike u eurozoni.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon vijesti da će kineske vlasti ubrzati investicije u infrastrukturu kako bi potaknule rast gospodarstva, dok je tečaj eura pao na najnižu razinu u tri tjedna zbog špekulacija o labavljenju monetarne politike u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeksu u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto.

Premda su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale, na azijskim burzama jutros vlada dobro raspoloženje jer kineski mediji pišu kako će Peking ubrzati investicije u infrastrukturu. Uz to, premijer Li Keqiang kazao je kako će vlada postupno uvoditi ciljane mjere kako bi potaknula gospodarstvo.

Podršku tržištu pruža i uljepšavanje portfelja pred kraj tromjesečja. U tom razdoblju fond menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su posljednjih mjeseci zabilježile najveći rast.

Na valutnim je tržištima, pak, euro dodatno oslabio. Njegov je tečaj već nekoliko dana pod pritiskom zbog špekulacija da bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi suzbila rizik od deflacije, potaknula gospodarski rast i zauzdala jačanje eura.

Stoga je tečaj europske valute skliznuo s jučerašnjih 1,3785 na 1,3735 dolara, najnižu razinu u tri tjedna, znatno ispod 1,3967 dolara, najviše razine dosegnute ovoga mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je na 140,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 140,90 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 102,30 na 120,10 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, forex, msci, nikkei, euro, tečaj eura, dolar, jen