Burze

PROMET: Svjetske burze porasle, a moguće su i nove poticajne mjere

Oprezno trgovanje posljedica je pokazatelja o sporom rastu najvećih svjetskih gospodarstava.

Piše: PolitikaPlus

Na većini svjetskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi da će vlasti u Kini i eurozoni uvesti dodatne mjere za poticanje gospodarstva, no trgovalo se oprezno jer makroekonomski podaci nisu impresivni.

Oprezno trgovanje posljedica je pokazatelja o sporom rastu najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog. Niz podataka najavljuje da će drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u prvom tromjesečju porasti manje od 7,5 posto, koliko su planirale kineske vlasti

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 16.323 boda, dok je S&P 500 pao 0,5 posto, na 1.857 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 4.155 bodova.

Oprezno trgovanje posljedica je pokazatelja o sporom rastu najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog. Niz podataka najavljuje da će drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u prvom tromjesečju porasti manje od 7,5 posto, koliko su planirale kineske vlasti.

Američko gospodarstvo, pak, raste stabilno, ali ne i dovoljno impresivno da bi podržalo daljnji uspon S&P 500 indeks, koji se kreće blizu najviših razina u povijesti.

Konačna procjena pokazuje da je bruto domaći proizvod SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 2,6 posto, nešto više od prethodne procjene od 2,4 posto.

Osim sporog rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ulagače zabrinjava i ukrajinska kriza.

Ipak, u drugom dijelu tjedna tržište su potaknule izjave dužnosnika iz Kine i eurozone o mogućem uvođenju novih monetarnih mjera za poticanje gospodarstva.

„Tržištu je dano dosta razloga za oštriji pad cijena dionica, no čini se da se to zasad neće dogoditi. Približavamo se kraju tromjesečja, a nitko ne želi zabilježiti minuse u portfelju“, kaže Peter Kenny, direktor u tvrtki Clearpool Group.

Pred kraj tromjesečja menadžeri fondova uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje, pa kupuju dionice koje su bile najveće dobitnice posljednjih mjeseci, a prodaju one s najvećim padom cijene.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,9 posto, na 6.615 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,6 posto, na 9.587 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 4.411 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,3 posto, na 14.696 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pad, ras, dionice, burza, prihod