Turizam

BROJKE: Putničke agencije u 2013. s više stranih i manje domaćih turista

Najviše ih je prema broju ostvarenih noćenja bilo iz Njemačke, Ujedinjene Kraljevine, Italije, Poljske, Češke, Austrije, Slovenije te Francuske.

Piše: PolitikaPlus

Posredstvom nešto malo više od tisuću putničkih agencija i njihovih poslovnica prošle je godine u Hrvatsku višednevno došlo gotovo 2 milijuna stranih turista ili 3,3 posto više nego u 2012., a njihovih 13,4 milijuna noćenja porast je od 0,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Najviše ih je prema broju ostvarenih noćenja bilo iz Njemačke, Ujedinjene Kraljevine, Italije, Poljske, Češke, Austrije, Slovenije te Francuske

Strani turisti koji su došli posredstvom agencija prošle su godine u Hrvatskoj prosječno boravili sedam dana, a najviše ih je prema broju ostvarenih noćenja bilo iz Njemačke, Ujedinjene Kraljevine, Italije, Poljske, Češke, Austrije, Slovenije te Francuske.

Na domaćem tržištu i s domaćim turistima putničke agencije su prošle godine zabilježile lošije odnosno negativne rezultate ukupnog prometa jer su, po podacima DZS-a, po Hrvatskoj višednevna putovanja organizirale za 259,1 tisuću domaćih turista, što je pad od 7,6 posto u odnosu na 2012. godinu, dok je ostvarenih 1,14 milijun noćenja pad za čak 22,5 posto.

Za razliku od toga, velike postotne poraste agencije su lani s domaćim turistima zabilježile na kružnim putovanjima po Hrvatskoj, većinom na Jadranu, i to od čak 138,6 posto sa 16,7 tisuća domaćih turista koji su išli na krstarenja, te porast od 45,3 posto s tako ostvarenih 50,7 tisuća noćenja.

Osim u Hrvatskoj, agencije su pad prošle godine zabilježile i s višednevnim putovanjima domaćih turista u strane zemlje gdje ih je ukupno putovalo 254,7 tisuća ili 6,3 posto manje, a ostvarili su i 2,6 posto manje noćenja u stranim zemljama ili 1,1 milijun.

Pritom su domaći najviše putovali, prosječno na četiri dana, u Italiju, Austriju, Češku, Njemačku, Francusku, BiH, Španjolsku i Mađarsku.

Kod organiziranja jednodnevnih izleta za domaće turiste agencije su prošle godine imale nešto više sreće, jer je na te izlete išlo ukupno 315,4 tisuće domaćih turista ili 12,7 posto više nego u 2012. Većina je, njih 256,6 tisuća, te izlete provela u Hrvatskoj, što je porast od 10 posto, a agencije su još veći porast od 26 posto zabilježile s 58,7 tisuća domaćih turista na jednodnevnim izletima u strane zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

putničke agencije, turizam, dzs