Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijskim ulagačima svidjela se izjava Janet Yellen, euro se oporavio od pada

''Yellen zapravo nije rekla ništa nova i Fed nije promijenio planove, no tržištu se svidio njezin komentar.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim vijestima iz Kine i komentaru predsjednice Feda Janet Yellen, nakon kojega su splasnule bojazni da će američka središnja banka zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeksu u 6,30 sati bio u minusu 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Australiji.


Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 6,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca.

„Yellen zapravo nije rekla ništa nova i Fed nije promijenio planove, no tržištu se svidio njezin komentar“

Uspon cijena dionica na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu za više od 0,7 posto, nakon što je Janet Yellen kazala da će izuzetna predanost središnje banke poticanju rasta gospodarstva biti potrebna još neko vrijeme.

Time je otklonila strahovanja ulagača da će ključne kamate biti povećane prije nego što se očekivalo.

„Yellen zapravo nije rekla ništa nova i Fed nije promijenio planove, no tržištu se svidio njezin komentar“, kaže Makoto Noji, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Ulagače su ohrabrili i solidni makroekonomski podaci iz Kine. Službeni PMI indeks industrijske aktivnosti porastao je u ožujku s 50,2 na 50,3 boda, u skladu s očekivanjima. Kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na jačanje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Premda ti podaci neće odagnati bojazni od usporavanja rasta kineskog gospodarstva, ulagači su, ipak, raspoloženiji nego prethodnih tjedana jer bi Peking uskoro mogao uvesti mjere za poticanje rasta.

A na valutnim se tržištima euro oporavio od jučerašnjeg pada, izazvanog špekulacijama da bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi suzbila rizike od deflacija.

Jučer je Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u ožujku skliznula na 0,5 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije još od kraja 2009. godine.

Ipak, analitičari ne vjeruju da će čelnici ECB-a već na sjednici ovoga tjedna olabaviti monetarnu politiku, pa je tečaj eura jutros dosegnuo 1,3775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3750 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 141,40 na 142,20 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 103,44 jena, najvišu razinu u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,80 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, JANET YELLEN, MSCI, NIKKEI, AZIJSKE BURZE