Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze ojačale u opreznom trgovanju uoči objave PMI indeksa

Prvo ovogodišnje tromjesečje londonski Ftse završio je s gubitkom od 2,2 posto, pariški CAC za toliko je bio u dobitku, dok je njemački DAX stagnirao.

Piše: PolitikaPlus

Na početku drugog tromjesečja, najvažniji europski burzovni indeksi jutros su porasli, potaknuti aktivnostima spajanja i akvizicija u korporativnom sektoru, no trguje se oprezno uoči objave PMI indeksa industrijske aktivnosti u eurozoni.

„Unatoč znacima koji sugeriraju da su središnje banke čvrsto predane popuštanju monetarne politike, trgovci će i dalje vjerojatno biti na oprezu uoči važnih makroekonomskih objava“

FTSEurofirst 300 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,4 posto, na 1.339 bodova. Istodobno, londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC ojačali su oko 0,5 posto.

Prvo ovogodišnje tromjesečje londonski Ftse završio je s gubitkom od 2,2 posto, pariški CAC za toliko je bio u dobitku, dok je njemački DAX stagnirao.

Među ostalim europskim burzama, još je i austrijska završila tromjesečje s minusom i to za 0,9 posto, a sve ostale ostvarile su dobitke. Najveće je pritom je imalo portugalsko tržište, čiji je glavni indeks porastao 16 posto, potom grčki 14,9 posto, talijanski 14,4 posto te danski 14,1 posto.

Jutros su, pak, u fokusu investitora dionice francuskog proizvođača turbina Alstoma, koji je objavio da će prodati dio svog poslovanja njemačkoj privatnoj energetskoj grupi Triton za 730 milijuna eura. Cijena dionice Alstoma porasla je 5,8 posto.

Investitore su oraspoložile i namjere globalne rudarske kompanije BHP Billiton da razmotri pojednostavljivanje svog portfelja imovine, što bi uključivalo i moguću prodaju neželjenih poslovnih jedinica. Cijena dionice te kompanije poskupjela je 2,1 posto.

No, najvažniji burzovni indeksi vjerojatno će se na početku trgovanja kretati u uskom rasponu, uoči objave PMI indeksa industrijske aktivnosti za eurozonu i nekolicinu najvećih europskih gospodarstava. Kasnije tijekom dana očekuje se i odgovarajući indeks industrijske aktivnosti u SAD-u.

„Unatoč znacima koji sugeriraju da su središnje banke čvrsto predane popuštanju monetarne politike, trgovci će i dalje vjerojatno biti na oprezu uoči važnih makroekonomskih objava“, kaže Jonathan Sudaria, broker pri investicijskom društvu Capital Spreads.

Tokijski Nikkei blago je oslabio danas, za 0,24 posto, na 14.791 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bhp billiton, alstom, pmi, ftse, cac, dax, europske burze