A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/debelo-dijete-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istraživanje: Gotovo svako treće američko dijete ima povišeni kolesterol | Politika+
Zdravlje

PROBLEM: Istraživanje: Gotovo svako treće američko dijete ima povišeni kolesterol

Znanstvenici su proučili zdravstvene kartone 12.712 djece kojima su u partnerskim klinikama bolnice mjerene razine kolesterola.

Piše: PolitikaPlus

Gotovo svako treće američko dijete ima povišeni kolesterol koji je povezan s rizicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje pedijatrijskih kardiologa dječje bolnice Texas.

Istraživanjem je utvrđeno da gotovo svako treće dijete u dobi od devet do 11 godina ima visoki kolesterol što ih izlaže višem riziku kardiovaskularnih bolesti u budućnosti.

Znanstvenici su proučili zdravstvene kartone 12.712 djece kojima su u partnerskim klinikama bolnice mjerene razine kolesterola.

Rezultati su pokazali da je 30 posto te djece imalo visoki kolesterol. Povišeni kolesterol češće se pojavljivao kod dječaka nego kod djevojčica i bio je češći kod pretile djece nego kod djece normalne tjelesne težine.

"Veliki broj djece s nenormalnim razinama masnoća pruža daljnje dokaze da se radi o populaciji koja zahtijeva pažnju i mogla bi imati potencijalne koristi od liječenja", kaže voditelj istraživanja Thomas Seery i dodaje da su rezultati posebno važni u svjetlu epidemije pretilosti kod djece.

Ranija istraživanja pokazala su da ateroskleroza koja izaziva zadebljanje stijenki krvnih žila i sužavanje njihova promjera može započeti u djetinjstvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

amerika, srce, debljina, zdravlje, kolesterol, usa