A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-zgrada-101.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nevladine udruge: Presuda ICJ-a mogla bi biti važan korak u prihvaćanju patnje svih žrtava | Politika+
Hrvatska

OSVRT: Nevladine udruge: Presuda ICJ-a mogla bi biti važan korak u prihvaćanju patnje svih žrtava

'Propuštena prilika da se pošteno i časno iznesu i utvrde činjenice o stradanjima i patnjama te razmjeru i pozadini počinjenih zločina.'

Piše: PolitikaPlus
'Propuštena prilika da se pošteno i časno iznesu i utvrde činjenice o stradanjima i patnjama te razmjeru i pozadini počinjenih zločina.'

U povodu završetka rasprave o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Documenta–Centar za suočavanje s prošlošću i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava izrazili su danas nadu da bi presuda mogla postati važan korak u prihvaćanju patnje svih, a ne samo vlastitih žrtava.

Nakon što je danas pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu završena usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995., GOLJP, Documenta i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u izjavi za javnost ocjenjuju da su izložena pravna stajališta Hrvatske i Srbije pokazala da ni jedna zemlja nije spremna priznati žrtve masovnih zločina počinjenih u ime vlastite države.

Stoga bi očekivana presuda mogla svojim autoritetom postati važan korak u pravcu prihvaćanja vlastitih pogrešaka iz prošlosti, ističu u izjavi za javnost.

Argumenti koje su obje strane iznijele na Sudu pokazali su da su velika financijska sredstva neopravdano potrošena te da je propuštena prilika da se pošteno i časno iznesu i utvrde činjenice o stradanjima i patnjama te razmjeru i pozadini počinjenih zločina, smatraju udruge.

Rasprava je, kažu, pokazala da još nije izgrađeno povjerenje između nekad zaraćenih strana, da je i dalje prisutna retorika isključivosti, da se licitira s brojevima žrtava, negira vlastita uloga u počinjenim zločinima te da se ide tako daleko da se manipulativno i tendenciozno interpretira pravna praksa Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Tako je, kažu, hrvatska strana pokušala oslobađajuću presudu MKSJ-a generalima Gotovini i Markaču protumačiti kao dokaz da se zločini počinjeni od strane pripadnika hrvatskih postrojbi protiv srpskog civilnog stanovništva nisu dogodili.

Podsjećaju da je "MKSJ preglasavanjem i odskakanjem od svoje prijašnje prakse, presudom žalbenog vijeća zaista oslobodio kaznene odgovornosti spomenute hrvatske generale, on ničim nije doveo u pitanje činjenična utvrđenja prvostupanjske presude, kojom su vrlo detaljno elaborirani masovni zločini nad domicilnim srpskim stanovništvom počinjeni za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluje".

Isto su tako, navode, brojne pravomoćne presude MKSJ-a koje svjedoče o masovnim zločinima srpske strane počinjenim diljem Hrvatske nad hrvatskim civilima.

Nakon što je danas pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu završena usmena rasprava, nije precizirano kada će najviše pravosudno tijelo UN-a donijeti presudu u postupku koji je počeo podnošenjem hrvatske tužbe 1999. i nastavio se ulaganjem srbijanske protutužbe 2010. Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i bez prava na žalbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, hrvatska, nevladine udruge, documenta, den haag