Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze uz oprez porasle, euro iznad 1,38 dolara

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji, no trguje se oprezno jer do kraja tjedna slijede sjednica Europske središnja banke i izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u četiri mjeseca.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje solidnim gospodarskim podacima iz SAD-a.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks aktivnosti u industrijskom sektoru u ožujku porastao s 53,2 na 53,7 bodova, što je, premda manje od očekivanja, drugi mjesec zaredom kako aktivnosti jačaju.

Ipak, azijski su ulagači oprezni uoči sutrašnje sjednice čelnika Europske središnje banke. Ne očekuje se daljnje smanjenje kamata u eurozoni već ovoga tjedna, no deflacijski rizici prijete gospodarstvu tog bloka, pa bi čelnici ECB-a uskoro mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku.

U petak će, pak, biti objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na tržište. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u ožujku broj zaposlenih porastao za 200.000.

Kako se ne očekuje smanjenje kamata ECB-a već na ovotjednoj sjednici, na valutnim je tržištima euro ojačao.

Jutros je njegov tečaj provirio iznad razine od 1,3800 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3775 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 142,20 na 143,30 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 103,85 jena, najvišu razinu u 10 tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,44 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AZIJSKE BURZE, MSCI, NIKKEI, FOREX, EURO, TEČAJ EURA, DOLAR, JEN