Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle, euro oslabio uoči sjednice ECB-a

Uspon cijena dionica na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjem novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule nove najviše razine u četiri mjeseca, nakon dobrih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a i vijesti o poticajnim mjerama u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 posto.


U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u četiri mjeseca.

Uspon cijena dionica na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjem novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon podataka o ubrzanju rasta zaposlenosti u SAD-u.

Konzultantska tvrtka ADP objavila je da je u ožujku broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 191.000, nešto manje od očekivanih 195.000, ali znatno više nego prethodnih mjeseci.

To je izvješće podržalo tezu da su prethodni slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci bili samo posljedica oštre zime, a ne poremećaja u gospodarskim temeljima.

Stoga se ulagači nadaju da će i vladino izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, potvrditi da se oporavak američkog tržišta rada ubrzava. U anketi Ruetersa analitičari procjenjuju da je u ožujku broj zaposlenih porastao za 200.000.

Pozitivno su na tržišta utjecale i vijesti da su kineske vlasti poduzele prve korake za poticanje rasta posustalog gospodarstva. Osim što su smanjile poreze malim tvrtkama, objavile su planove za ubrzavanje investicija u željeznički promet.

„Vijesti iz Kine poboljšale su raspoloženje na tržištima jer će povećanje investicija u infrastrukturu s vremenom potaknuti rast potrošnje“, kaže Takuya Takahashi, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Na valutnim se tržištima, pak, trguje oprezno uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke. Ne očekuje se daljnje smanjenje kamata u eurozoni već na ovoj sjednici, no deflacijski rizici prijete gospodarstvu tog bloka, pa bi čelnici ECB-a uskoro mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Uoči odluke ECB-a, euro je oslabio, pa se njegov tečaj jutros kreće oko 1,3760 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3800 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 143,30 na 143,05 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 103,85 na 103,95 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 10 tjedana, probio i iznad razine od 104 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, FOREX, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE