Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Potop u Tokiju zaustavljen zbog dobrih američkih podataka, euro pod pritiskom

Azijske ulagače pokolebao je pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače pokolebao znatan pad indeksa na Wall Streetu u petak, unatoč dobrim pokazateljima s američkog tržišta rada.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu oslabile između 0,2 i 0,6 posto.


U Kini se zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, nakon dva tjedna neprestanog uspona.

Azijske ulagače pokolebao je pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija, koje su donedavno bile najveće dobitnice na tržištu.

Međutim, veći pad cijena dionica na azijskim burzama spriječili su dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u ožujku broj zaposlenih porastao za 192.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 6,7 posto.

Stabilan rast zaposlenosti drugi mjesec zaredom pokazuje da se, nakon slabljenja aktivnosti tijekom oštre zime, rast gospodarstva postupno ubrzava. A to, pak, podržava tezu da će američka središnja banka Fed ostati pri svojim planovima da do kraja godine ukine poticajne programe kupnje obveznica, a iduće godine poveća ključne kamate.

„Zaključak je da su uvjeti zapošljavanja u SAD-u otprilike isti kao i proteklih godina. Ti podaci ne bi trebali pokrenuti u jednom ili drugom smjeru ni tržišta, ni Fed“, kaže Michelle Girard, ekonomistica u banci RBS.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom jer su čelnici Europske središnje banke prošloga tjedna izrazili spremnost na uvođenje čak i nekonvencionalnih mjera monetarne politike kako bi se suzbio rizik od deflacije u eurozoni.

Njemački mediji pišu da je ECB već proveo analizu utjecaja moguće kupnje imovine za 1.000 milijardi eura.

Jutros je tečaj eura skliznuo na 1,3695 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,3705 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je sa 141,55 jena, koliko je iznosila u petak, na 141,10 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu se tečaj jutros kreće oko 103,10 jena, dok je u petak iznosio 103,30 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, nikkei