Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Potop Tokijske burze, uzlet jena pogađa dionice japanskih izvoznika

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon tri dana neprestanog poniranja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, a samo su u Tokiju oštro pale zbog jačanja jena, nakon što su splasnule nade u daljnje labavljenje monetarne politike japanske središnje banke.

„Mi i dalje smatramo da će japanska središnja banka morati dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i inflacije, koja do kraja godine vjerojatno neće dosegnuti ciljane razine“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cijene dionica Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon tri dana neprestanog poniranja. No, uspon cijena dionica je umjeren jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle osjetnije potaknuti tržište.

S duge strane, oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je ječanja jena jer čelnici japanske središnje banke jučer nisu dodatno olabavili monetarnu politiku, čemu su se ulagači nadali.

Pod najvećim su pritiskom jutros dionice japanskih izvoznika jer se zbog jačanja jena smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

„Mi i dalje smatramo da će japanska središnja banka morati dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i inflacije, koja do kraja godine vjerojatno neće dosegnuti ciljane razine“, kaže Marcel Thieliant, ekonomist u tvrtki Capital Economics.

Kako Bank of Japan nije dodatno olabavila monetarnu politiku, na valutnim je tržištima jen od jučer u uzlaznoj putanji.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 101,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,90 jena.

Cijena eura prema 'japancu' pala je, pak, s jučerašnjih 141,45 na 140,70 jena.

No, euro je ojačao u odnosu na američku valutu, pa mu je tečaj jutros dosegnuo 1,3790 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3740 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANK OF JAPAN, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE