Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze blago porasle nakon dva dana pada

''Nekoliko je razloga za oprez ulagača, počevši od sezone kvartalnih izvješća, od koje se ne očekuje baš puno, do ponovnih napetosti u Ukrajini.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon dva dana pada, no ulagači su oprezni jer je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija i jer ponovno rastu napetosti u Ukrajini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.335 bodova, nakon što je u prethodna dva dana potonuo 1,4 posto.

„Nekoliko je razloga za oprez ulagača, počevši od sezone kvartalnih izvješća, od koje se ne očekuje baš puno, do ponovnih napetosti u Ukrajini“

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,4 posto.

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon tri dana neprestanog poniranja, no trguje se oprezno zbog ponovnog rasta napetosti u Ukrajini.

Uz to, ulagači nisu voljni znatnije riskirati jer je izvješćem Alcoe jučer počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, od koje se ne očekuju previše, s obzirom na nejako gospodarsko okruženje. Najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa ostvarila je u prvom tromjesečju gubitak zbog troškova restrukturiranja. Isključujući, pak, te troškove, dobit Alcoe nešto je veća nego što se očekivalo, dok su prihodi kompanije podbacili.

„Nekoliko je razloga za oprez ulagača, počevši od sezone kvartalnih izvješća, od koje se ne očekuje baš puno, do ponovnih napetosti u Ukrajini“, kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki Alpari.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros potonuo 2,1 posto, na 14.299 bodova, najnižu razinu u tri tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKE BURZE, DAX, CAC, FTSE, ALCOA