A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pedja-grbin-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tko je kriv za otezanje referenduma: Grbin ili Milanović - ili obojica? | Politika+
Hrvatska

RASPRAVA SABORSKOG ODBORA: Tko je kriv za otezanje referenduma: Grbin ili Milanović - ili obojica?

Je li Vlada čekala kampanju za europske izbore, pita Lesar. Pupovac opet proziva fašizam. Grbin traži da Vlada provjeri broj potpisa.

Piše: Ilijana Grgić

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložit će Saboru da se od Vlade zatraži provjera broja prikupljenih potpisa Građanske inicijative za obranu hrvatskog Vukovara koji traži da se na temelju 630 tisuća prikupljenih potpisa raspiše referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Predsjednik Odbora  Peđa Grbin (SDP) prebacio je lopticu, podsjećajući da Odbor nije ovlašten odbiti raspisivanje referenduma te pozvavši Vladu da provjeri potpise, a i predstavnici oporbe uglavnom su strelice odapinjali prema premijeru.

Iako se u početku činilo da će se raditi o samo brzinskoj proceduri, sama raprava protegnula se na gotovo dva sata. SDSS-ovac Milorad Pupovac upozorio je na ''veliku štetu koju su u Hrvatskoj napravile rasprave o ćirilici", te ukazao na posljednji slučaj  u kojem se poziva na bojkot robe proizvedene u Srbiji, kao i na bojkot trgovina čiji su vlasnici srpske nacionalanosti u Vukovaru. Pozivajući se pri tome na pisanje jednog portala u Hrvatskoj.

LESAR:  Je li Vlada čekala kampanju za europske izbore?

- Prešla se debela crvena linija, ali dušobrižnici koji podržavaju takve ideje i podržavaju takvu atmosferu, pružaju podršku onima koji rade protiv ustavno pravnog položaja RH. Ako se objavi 35 naziva trgovina s njihovim matičnim brojevima i imenima njihovih vlasnika, nije li to fašizam, rekao je Milorad Pupovac.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih Laburista smatra da sada nije vrijeme i mjesto za raspravu o ćirilici, kao glavnog krivca za otezanje oko ovog pitanja prozvao je predsjednika Vlade i SDP- a Zorana Milanovića.

- Je li Vlada čekala kampanju za europske izbore, pitao je Lesar, koji je predlagao, ali nije prihvaćeno, da se i prije nego se provjeri ima li dovoljan broj potpisa, pitanje pošalje na provjeru ustavnom sudu.

PUPOVAC: Možda nemamo dobrog premijera, a ni Sabor, ali nemojmo se praviti ludi. Riječ je o blokadi političkog sustava, pravosuđe blokira skupštinu, a skupština pravosuđe. Nije korektno od predsjednika Sabora da proziva kolege. Mogao je to obaviti na sastanku. Alibi je i sada premijer Milanović. Ako Ustavni sud ne bude imao što za reći, pozivam naše kolege da raspravimo na sljedećoj sjednici odbora. Može se dogoditi da upadnemo u zamku kampanje za EU izbore, ali i pod tim rizikom.

Josip Salapić iz HDSSB-a također je za 'otezanje' okrivio premijera Zorana Milanovića.

- Ovo je zadnji tjedan zasjedanja jer po informacijama nastavljamo tek 7. svibnja. Pozivamo Milanovića da ostavi svoju narav po strani, rekao je HDSSB-ovac.

- Ovi napadi na premijera su vrijeđanje vodstva države, kao da je premijer prometnik koji pali zeleno i crveno svjetlo, branio je SDP-ovac Marin Jurjević svog šefa Milanovića dok je Salapiću poručio da je HDSSB odustao od ustavnih promjena zbog jednog čovjeka iz jedne strane države koja nije Njemačka.

- Znate da se ne može biti malo trudan - ili si trudan ili nisi. I da ne može biti drveno željezo, ili-ili? Mi prihvaćamo europske vrijednosti. Ova inicijativa je u suprotnosti s europskim vrijednostima, naglasio je Jurjević.

Najviše je 'iskrilo' na relaciji Davorin Mlakar i Milorad Pupovac. Mlakar je cijelo vrijeme isticao da je počela izborna kampanja te da ove teme idu na ruku Pupovcu, i da nije u redu neke portale u hrvatskoj nazivati proustaškim. Dok mu je Pupovac odgovorio da je to što on (Mlakar) govori sramota, te da bi mu bilo bolje da šuti.

- Ne možemo se ponašati kao vatrogasac koji na dojavu o požaru prvo istražuje tko ga je zapalio. Možda nemamo dobrog premijera, a ni Sabor, ali nemojmo se praviti ludi. Riječ je o blokadi političkog sustava, pravosuđe blokira skupštinu, a skupština pravosuđe. Nije korektno od predsjednika Sabora da proziva kolege. Mogao je to obaviti na sastanku. Alibi je i sada premijer Milanović. Ako Ustavni sud ne bude imao što za reći, pozivam naše kolege da raspravimo na sljedećoj sjednici odbora. Može se dogoditi da upadnemo u zamku kampanje za EU izbore, ali i pod tim rizikom, rekao je između ostalog  Pupovac.

Dragan Zelić iz GONG-a je upozorio da treba uputiti pitanje Ustavnom sudu, ali nakon provjere potpisa.

- Očekujemo i da se oni sami oglase kao što su to dosad znali raditi. Hrvatski sabor ima pravo reći i svoj stav oko ove inicijative, dodao je.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je krajem prošle godine Saboru predao više od 600 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma.

Kako se cijelo vrijeme moglo čuti da članovima odbora nije najjasnije koliko je to potpisa potrebno za referendum, sve to komentirao je ministar uprave Arsen Bauk, koji je rekao da je potreban broj potpisa za referendum, prema Ustavu, 10 posto od ukupnog biračkog tijela, što je oko 450.000 potpisa.

- Postoje prijepori oko toga ulazi li u to i dijaspora ili ne, ali je sada bitan broj. Ako bude takve dileme, to će riješiti Ustavni sud - rekao je Bauk i dodao da su dva mjeseca razuman rok za provjeru potpisa.

- Ako bude duže mi ćemo izvijestiti javnost zbog čega - rekao je ministar, koji je istaknuo da je vrijeme koliko će im biti potrebno za provjeru, samo procjena koju zasnivaju na prijašnjim iskustvima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENDUM, Josip Salapić, DRAGUTIN LESAR, PEĐA GRBIN, milorad pupovac