Tvrtke

RUSKA VEZA: Najveća ruska banka Sberbank daje Todoriću kredit od 600 milijuna eura

Sedmogodišnji sindicirani dugoročni zajam za refinanciranje postojećih obveza Agrokora.

Piše: PolitikaPlus

Ruska Sberbank  i Agrokor koncern danas su objavili sindicirani zajam u iznosu od 600 milijuna EUR tijekom svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o suradnji. Sporazum su potpisali Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe i Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Taj Memorandum o razumijevanju, zajedno s objavljenim zajmom od 600 milijuna EUR, kako kažu u Agrokoru, podržat će jednu od vodećih privatnih kompanija u regiji Centralne i Istočne Europe, u refinanciranju postojećih financijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije. Zajam je odobren na 7 godina.

"Jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe."

Ovo financiranje, kako navode, pokazuje povećanu aktivnost Sberbanke u regiji Centralne i Istočne Europe, pri čemu Sberbank of Russia sudjeluje s 500 milijuna EUR, a Sberbank Europe AG sa 100 milijuna EUR. Ova transakcija, kako ističu, također označava uspješan nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanke i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u Centralnoj i Istočnoj Europi. To će, kažu, obuhvaćati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje financijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unaprjeđenje bankovnih i iskustava kupovanja među potrošačima.“Sberbanka je predana širenju svoje prisutnosti dalje u regiju Centralne i Istočne Europe u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje našu namjeru da pružamo inovativna rješenja u financiranju naših korporativnih klijenata,” 
rekao je Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe, komentirajući transakciju.

„Agrokor je već dva desetljeća prisutan na međunarodnom tržištu kapitala. Naši su partneri najveći svjetski investitori. Međutim, dobiti i potpisati ugovor sa Sberbank grupom za Agrokor je iznimno velika čast i zadovoljstvo, tim više što je to za Sberbank Europe jedna od najvećih korporativnih transakcija dosada. Taj je ugovor potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i njegove vizije i strategije“, kazao je prigodno Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

herman gref, kredit, ivica todorić, agrokor, sberbank