Kultura

NOVA KNJIGA: FOTOGALERIJA Mani Gotovac: Ja jako cijenim predsjednika Josipovića... kao kompozitora

Nitko nije falio: Hrvatska društvena krema na promociji knjige.

FOTO: Mario Topić
Piše: PolitikaPlus

Predstavljanje knjige Ma koji život, ma koji teatar, nasljednice hita Fališ mi, privukla je rijetko viđeni koktel zvijezda iz kulture i medija te uglednika u knjižaru Profil Mozaik Megastore. Pred njima su blistali autoritativni govornici iz književnog svijeta, a moć kazališta ogledno su prikazali glumci Judita Franković i Mislav Čavajda te – vrhunskom točkom imitiranja autorice – redatelj Miran Kurspahić.

„Živimo u vremenima kada je teatar u zapećku, ali uvijek ga možemo buditi, to je ta strast. Oni koji se loše osjećaju, u teatru se najbolje osjećaju", kazala je Mani Gotovac pred više od 120 što uzvanika, što štovatelja.U tom je 60-minutnom mini-teatru autorica, kao i publika, uživala u svakoj minuti dinamičnog programa. Prva je promotorica, književnica Milana Vuković Runjić, kazala da ova knjiga govori uvelike i o njenom životu. Akademik Zvonimir Mrkonjić priznao je kako je tek počeo čitati ovaj vrijedan roman o kazalištu na 500 stranica, a potom je svojih pet minuta dobio TV voditelj, Aleksandar Stanković, kojeg je Mani Gotovac izazvala da joj uputi najprovokativnija pitanja, javno ga pecnuvši ga da mu je u posljednje vrijeme ''otupila oštrica''.

U provokativnom je pokušaju popularni Aco
, između ostalog, upitao je Mani boji li se da će joj Severina svojim dolaskom ukrasti naslovnice u medijima, te jesu li joj u prvim redovima na promociji doista trebali Severina i predsjednik RH Ivo Josipović. Mani je odgovorila da ih ''nije ona pozvala, već Profil'', a dodala je da ona ''jako cijeni Ivu Josipovića... kao skladatelja''.


Psihologinja Mirjana Krizmanić novi je potencijalni bestseler slikovito usporedila šetnjom kroz čarobni arboretum Trsteno, a priču je zaključio leksikograf Velimir Visković.

„Mani je pisac pun strasti, ali istovremeno i uvrnute pameti, što je jako uzbudljivo“, kazao je urednik knjige Ma koji život, ma koji teatar.Priznanje liku i djelu Mani Gotovac dolaskom su pružili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, Veljko Bulajić, Igor Mandić, Krešimir Dolenčić, Vlatka Vorkapić, Dubravka Vrgoč, Vojo Šiljak, Ivica Propadalo, Severina Vučković, kao i brojni djelatnici iz kulturnog i javnog života Hrvatske.Knjigu hibrinih, žanrovski neodređenih zapisa Mani Gotovac od 1968. do 2013. godine „Ma koji život, ma koji teatar“ u ožujku je objavila Profil Knjiga. Cijena je 189 kuna.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mani gotovac, profil, severina