Hrvatska

NOVI REBALANS: Žarko Puhovski o izjavi Željka Jovanovića: Ministar priča besmislice

Željko Jovanović: Povećanje trošarina na gorivo i mobitele nije novi udar na džepove građana!

Piše: Ivan Klarić

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nastavlja braniti neobranjivo. Ovoga tjedna je izjavio da novi rebalans, odnosno povećanje trošarina na gorivo i mobilne telefone nije ponovni udar na džepove građana. Objašnjava to stvarnim potrebama države, kako bi se održao sustav.

 

- To nije udar na džepove građana, rebalans proračuna ima jedan osnovni zadatak, a to je osigurati da Hrvatska može privlačiti sredstva iz europskih fondova - to su milijarde kuna, kazao je Jovanović.

 

Dodao je da moramo učiniti ono što od nas traži Europska komisija i "nema udara na džepove građana". Nažalost, ono što je Jovanović 'zaboravio spomenuti je da je Hrvatska u proračun EU već uplatila milijarde kuna, a zbog nesposobnosti vlade da na vrijeme osigura tražene akreditacije, a od nje se očekivalo da tražene dokumente preda još tijekom prošle godine, još uvijek čekamo na prve milijarde iz Europske unije. 

 

'To su besmislice. Naravno da je to problem za građane. Mislim da je to više znak očaja ministra i ostalih u Vladi.'

- Rebalans koji bude, bit će s tri osnovna cilja - osigurati plaće, mirovine i radna mjesta, kazao je Jovanović.

 

Komentirajući ovaj istup ministra, politički analitičar Žarko Puhovski samo je rekao.

 

-  To su besmislice. Naravno da je to problem za građane. Mislim da je to više znak očaja ministra i ostalih u Vladi, kazao je Puhovski.

 

No, nešto slično rekla je i potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Ona je u vezi s najavama povećanja trošarina na gorivo i nameta na telekomunikacije rekla da to nije udar na građane, već da je to izbjegavanje stvarnog udara na građane.

 

- To nije udar na građane, to je izbjegavanje stvarnog udara na građane, a to je negativna ocjena od strane Europske komisije (EK), što automatski vjerojatno znači dodatni pad kreditnog rejtinga. To je tema o kojoj razgovaramo, ali još nismo došli do definitivnog zajedničkog stava i odluke, kako dodatno smanjiti deficit sa sadašnjih 1,9 posto na 2,3 posto, koliko je bio zahtjev EK u okviru procedure smanjenja prekomjernog deficita“, kazala je odgovarajući danas u Rijeci na pitanja novinara.

- Naša primjedba je bila da je smanjenje deficita, koje treba provesti kroz tri godine, neravnomjerno raspoređeno i da je natprosječno opterećena prva godina, 2014., gdje bi trebalo smanjiti 7,5 milijarda, a onda 2,6 milijarda 2015. i 2016.. HNS je smatrao da bi to trebalo ravnomjernije rasporediti, no tu smo gdje smo, to je bio stav EK i očekuje se da Hrvatska napravi dodatne napore da bi smanjila deficit do 2,3 posto, rekla je.

Pusić je rekla da bi negativno vrednovanje od Europske komisije ugrozilo kreditni rejting i cijenu kapitala, što znači da bismo upali u još veći više dug. Zato se razgovara i traži kako udovoljiti postavljenim kriterijima, a ne ugroziti kreditni rejting i ne povećati dug, kazala je Pusić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, deficit, vesna pusić, željko jovanović, rebalans proračuna