Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni zbog situacije u Ukrajini i ispuhavanja balona na Wall Streetu

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je u subotu da bi daljnje jačanje tečaja zahtijevalo dodatne poticajne mjere

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagače zabrinjava rast napetosti u Ukrajini i mogućnost daljnje korekcije cijena dionica na Wall Streetu.

„Dio ulagača plaši se da bi se moglo nastaviti ispuhavanje balona na američkim tržištima jer će američka središnja banka Fed nastaviti postupno smanjivati poticajne monetarne mjere“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru ojačale između 0,1 i 0,3 posto.

No, u Šangaju i Australiji pale su između 0,4 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.


Azijski su ulagači oprezni jer su cijene dionica na Wall Streetu prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Dow Jones indeks izgubio je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,6, a Nasdaq indeks 3,1 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija, koje su lani bile najveći pokretači uspona tržišta.

Ulagači se plaše daljnjeg pada cijena na američkim burzama jer je počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a zbog lošeg gospodarskog okruženja, ne očekuju se baš impresivni rezultati.

„Dio ulagača plaši se da bi se moglo nastaviti ispuhavanje balona na američkim tržištima jer će američka središnja banka Fed nastaviti postupno smanjivati poticajne monetarne mjere“, kaže Kyoya Okazawa, analitičar u banci BNP Paribas.

Ulagače zabrinjava i rast tenzija u Ukrajini. Tamošnje vlasti dale su rok proruskim separatistima, koji su zauzeli vladine zgrade u pojedinim gradovima u istočnom dijelu zemlje, da do ponedjeljka ujutro polože oružje.

SAD prijeti proširenjem sankcija Rusiji, kao i Europska unija, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici njezinih ministara vanjskih poslova.

A na valutnim je tržištima euro jutros ponešto oslabio jer bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku zbog rizika od deflacije i visokog tečaja europske valute, što šteti izvozu eurozone.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je u subotu da bi daljnje jačanje tečaja zahtijevalo dodatne poticajne mjere, a nekoliko dužnosnika središnje banke kazalo je da bi nastavak razdoblja niske inflacije naveo ECB na nove mjere monetarne politike.

Tečaj eura kreće se jutros oko 1,3850 dolara, dok je u petak navečer iznosio 1,3885 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je sa 141,10 jena, koliko je iznosila u petak, na 140,70 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj pao sa 101,60 na 101,50 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, forex, mario draghi, nikkei, msci, azijske burze, dolar, ukrajina