Sport

OSVRT: Ivan Zvonimir Čičak: 'Nedjeljom u 2' s bivšim igračima Dinama podsjetila je na emisije u komunizmu

'Zajedno za Dinamo' i BBB divljaštvom ruše legalnu upravu Dinama i Zdravka Mamića.'

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 30.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

Dinamo : Rijeka 4:0

 

Utakmica je odigrana 12. 04.2014. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 5.000 gledatelja od čega oko 1.000 pripadnika BBB (antinavijačka skupina koja sebe naziva navijačima GNK Dinama) bili su smješteni na istočnoj tribini. U skladu sa propisima redari su ih uputili da sjede na mjestima za koja su imali karte 6 minuta prije početka utakmice BBB su probili redarski kordon i stvori čvrstu grupu na sredini istočne tribine. Istovremeno na sjevernoj tribini okupilo se 500 gledatelja od kojih je 200 bilo iz  novoorganizirane skupine koja podržava Dinamo.

 

U udarnom terminu HTV-a objavljena je emisija koja je neodoljivo podsjećala na emisije iz komunističkih vremena u kojoj su promovirane  „zdrave snage“ u liku četvorice  bivših igrača Dinama koji su javno izjavili da su oni eksponenti „Zajedno za Dinamo“ i BBB koji divljaštvom ruše legalnu upravu Dinama.. Treba istaknuti da se ta grupa naziva Zdravka Mamića diktatorom uz poruku da se zna kako su kroz povijest završavale diktature i diktatori. Istovremeno Dario Šimić u toj emisiji formulirao je stajalište grupe koju predstavlja rekavši da se oni zalažu da se direktnim izborima po modelu jedan čovjek jedan glas izabere predsjednika i onda on svoje suradnike. Demokratski, nema što.

Primjećujemo da među BBB na istočnoj tribini ovaj puta nije bilo znakova sa prekriženom glavom Zdravka Mamića. Prema našim informacijama policija je spriječila njihovo unošenje . Već prije početka  utakmice BBB skandiraju  „Jebo vas Mamić“ što ponavljaju u 18. minuti. U 19.minuti skandiraju „doći će i taj dan odjebat će narkoman“. U trenutku kada Dinamovi navijači zabijaju golove, BBB i dalje skandiraju svoje pjesme i ne raduju se zgoditcima. U 9.minuti Armada skandira „Purgerske pičke“ (prema UEFINIM kriterijima takvo navijanje se smatra regionalnim rasizmom) potom „Jebo vas Mamić“. BBB prihvaćaju i skandiraju „Jebo vas Mamić“ od tog trenutka počinje nekoliko minutni „rat“ navijačkih skupina BBB sa sjeverne strane razvija transparent „Vaši vođe su crveni“ nakon toga BBB na istočnoj  tribini skandiraju „Jebemo vam majku plaćeničku“. U 32. minuti BBB skandiraju  „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“ nekoliko puta  što ostatak  stadiona uključujući i zapadnu tribinu  prati zvižducima.

 

Zapadna tribina općenito je reagirala na vrijeđanja s istočne  tribine  sa zvižducima. U 34. minuti BBB istok skandiraju  Zdravko Mamić ratni profiter  i to nekoliko puta u 56., 57. i 58  minuti pale se baklje koje završavaju na tartan stazi. Nakon toga u 20. minuti  BBB istok skandiraju  „Ale ale ale jebi se Zdravko s tobom je gotovo. U 74. minuti  nekoliko puta BBB istok skandiraju  „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“ a u 75. „ HNS nogomet ste sjebali“ pederi skandira Armada. U 80. minuti BBB istok u nekoliko navrata skandiraju  pjesmicu koju ina skandiraju oni i Torcida „Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini rijeko ima još vrba“ ( prema stajalištu UEFE smatra se šovinizmom i rasizmom).

 

U 81. BBB istok skaniraju „Jebo vas Mamić“ i „Zajedno za Dinamo bez Mamića“. U 84.minuti Armada skandira „Mamiću Mamiću govno jedno obično“.  Na kraju BBB istok skandiraju „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“.

 

Napominjemo da su hrvatski mediji koji jednostrano i neprikriveno podržavaju i podupiru vulgarne huligane na istočnoj tribini prešutjeli detalj o skandiranju BBB-a o „Srbima na vrbama“. To se naime ne uklapa u njihov scenarij promoviranja  fantomske skupine Zajedno za Dinamo za koju se ne zna tko iza nje stoji i huliganske skupine BBB sa istoka u „demokratsku skupinu“ koja želi izbore po sistemu jedan čovjek jedan glas. Prije utakmice Dinamo Rijeka  u Zagrebu  je održan sastanak 80 povjerenika GNK Dinamo koji predstavljaju 8.000 navijača organiziranih u članstvo GNK Dinama. Hrvatski mediji tu su činjenicu prešutjeli iako su bili pozvani.

 

U udarnom terminu HTV-a objavljena je emisija koja je neodoljivo podsjećala na emisije iz komunističkih vremena u kojoj su promovirane  „zdrave snage“ u liku četvorice  bivših igrača Dinama koji su javno izjavili da su oni eksponenti „Zajedno za Dinamo“ i BBB koji divljaštvom ruše legalnu upravu Dinama.. Treba istaknuti da se ta grupa naziva Zdravka Mamića diktatorom uz poruku da se zna kako su kroz povijest završavale diktature i diktatori. Istovremeno Dario Šimić u toj emisiji formulirao je stajalište grupe koju predstavlja rekavši da se oni zalažu da se direktnim izborima po modelu jedan čovjek jedan glas izabere predsjednika i onda on svoje suradnike. Demokratski, nema što.

 

Očigledno je da ovoj skupini fali osnovno političko obrazovanje kao i ono za javnu komunikaciju jer i u najrigidnijim režimima, onim diktatorskim uvijek se nastoji održati forma na način da neposrednim biranjem bira predsjednika ali bome i predstavnike u drugim tijelima, sklupštine kluba ili organa vlasti. Ovakav „cezaro-papistički“ oblik vladanja gdje novo izabrani monarh, diktator, predsjednik kluba sam bira suradnike doista nije potreban hrvatskom društvu u nijednom segmentu budući da on po sebi predstavlja negiranje demokracije kao takve.

 

Rezultat ponuđenog modela vidio se i u glasanje na koncu emisije Nedjeljom u 2, na pitanje “jeste li za to da se vodstvo Dinama bira po principu jedan čovjek jedan glas” da se od milijunskog auditorija  oglasilo „čak“ 190 gledatelja od koji je 164 bila za a 28 protiv. Statistički gledano ovo predstavlja doista primjer širokog interesa građana koji za razliku od medija a posebno HTV znaju odlučiti što je nacionalni demokratski interes a što ne.

 

NK Osijek – NK Zadar 4:0

 

Utakmica 30. Kola Prve HNL odigrana u subotu, 12.travnja 2014., na stadionu u Gradskom vrtu, pred oko 6.000 gledatelja, među kojima je bilo više od 400 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Bučni Osijekovi navijači u 10. minuti bacaju prvi topovski udar, a u 15-oj pjevaju „Gazi, gazi tovara...“ (prema UEFINIM kriterijima takvo navijanje se smatra regionalnim rasizmom). U 26. minuti pale pet-šest dimnih baklji, ispaljuju tri petarde, a 2 dimne bombe padaju na tartan stazu.

 

U 43.minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 46. i 56. minuti Kohorta baca na igralište dvije petarde, a u 63. pale dimnu bombu, i bacaju jednu bljeskalicu u teren koju je dežurni vatrogasac odmah ugasio. Svoju su „proslavu“ pripadnici Kohorte završili u 68. i 69. minuti paleći dvije dimne baklje i 5-6 bljeskalica.

 

Utakmica: HNK Hajduk - RNK Split 1:0

 

Utakmica je odigrana u Splitu na stadionu Poljud pred oko 6.000 gledatelja, od kojih oko 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). U 20. minuti upaljena je jedna baklja među navijačima. U 30 minuti Torcida je, na sjevernoj tribini  priredila pravu piromansku feštu  30-ak baklji, a u 51. minuti jedna baklja.

 

U 52. minuti Torcida skandira: "Žužule Turčine, napuši se kurčine" što je izazvalo pljesak na većem dijelu stadiona. Potom su nastavili skandirati  "Jebo vas Mamić" i "Bando crvena" (RNK Split je tradicionalno radnički klub i dresovi su im crvene boje). U 61. min upaljena je jedna baklja, te 2 dimne bombe od kojih je jedna bačena na tartan stazu. Među Torcidom zapaljena je jedna sjedalica na sjeveru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HHO, IVAN ZVONIMIR ČIČAK, ZA NAŠ DINAMO, DINAMO