Sport

IZVJEŠĆE: Ivan Zvonimir Čičak: Tučnjava Torcide i BBB-a bila je dogovorena

Navijačke skupine bile su 'naoružane' drvenim palicama, a jedno od 'oruđa' za tučnjavu imalo je promjer 10 cm i bilo je dugačko blizu 2 metra.

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 31.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

NK Slaven Belupo - NK Osijek  2:1

 

Utakmica održana 15. travnja 2014., u 17,00 sati, na Gradskom stadionu pred oko 2.800 gledatelja od čega 80-ak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), protekla je u sportskoj atmosferi, bez navijačkih ispada.

 

HNK Rijeka – NK Zadar  3:0

 

Utakmica odigrana 15. travnja 2014. u 19.00 sati na stadionu Kantrida preda oko 5.000 gledatelja, od kojih je bilo oko tisuću pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), dok gostujućih navijača nije bilo. Sam susret protekao je u sportskom tonu, uz bučnu podršku Armade svojim ljubimcima.

 

Navijači Hajduka putovali su u Zagreb na utakmicu NK Hrvatski dragovoljac – HNK Hajduk, a BBB išli u Split na utakmicu RNK Split - GNK Dinamo. Razvidno je da je jedna od navijačkih skupina morala promijeniti plan puta kako bi se vratila na spomenuto odmorište. Prema raspoloživim informacijama MUP-a, tučnjava je bila dogovorena.

Zabilježili smo nekoliko manjih ispada, kao primjerice u tridesetim minutama kad riječki navijači u nekoliko navrata skandiraju „Hrvatska policija, mito i korupcija“, U 45. minuti Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U drugom poluvremenu (60. minuta) čuje se „Tovarske pičke“, a, odmah potom, u 61. minuti, uslijedila je prava bakljada.

 

U gledalištu je Armada je upalila 6-7 baklji, i, istovremeno, na atletsku stazu u igralište bacila 5 baklji. Vatrogasci su brzo reagirali i ugasili baklje, ali nitko od službenih osoba nije upozorio navijače na neprimjereno i zakonom zabranjeno ponašanje na sportskim terenima.

 

NK Hrvatski dragovoljac -  HNK Hajduk  4:1

 

Utakmica odigrana 16. travnja u 17.00 sati, na NŠC “Stjepan Spajić”, pred oko 2.000 gledatelja od čega oko 50-ak pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk) koji su bili smješteni u D sektoru namijenjenom za gostujuće navijače. Prvo poluvrijeme utakmice proteklo je u mirnom tonu, dok smo u drugom poluvremenu zabilježili nekoliko navijačkih ispada.

 

U 52. minuti Torcida u tri navrata skandira “Hrvatska policija, mito i korupcija”, a u 64. minuti pale sjedalicu koja je uz intervenciju vatrogasaca brzo ugašena. U 69. minuti skandiraju “Šukeru Turčine, napuši se kurčine” i odmah iza toga tri puta “Jebo te Mamić”, što ponavljaju i u 87. minuti. U 88. minuti četiri puta skandiraju “Puši kurac Mamiću”, dok u zadnjoj minuti produžetaka skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

 

RNK Split- GNK Dinamo 0:3

 

Utakmica odigrana 16. travnja u 19.00 sati na stadionu Park mladosti, pred oko 2.500 gledatelja od čega oko 50 pripadnika  BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo). U 9. minuti BBB Fan club skandiraju “Tovarske pičke” i “Bando crvena” (igrači RNK Splita nose, naime, crvene dresove).

 

U 47. Minuti opet BBB skandiraju “Tovarske pičke”, a u 48. minuti “Tučemo policiju ko šugave, pse al za tebe Dinamo, pobit ću ih sve”. U 50. minuti navijači RNK Splita skandiraju sucu “Cigane” nezadovoljni nje-govom odlukom da igraču  Belleu pokaže crveni karton.

 

Utakmicama odigranim u srijedu 16.travnja prethodio je i nemili događaj na odmorištu autoceste A1 kod Otočca. Tamo su se, naime, sukobili predstavnici dviju navijačkih skupina - Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) i BBB (skupina koja sebe naziva navijačima GNK Dinama).

 

Navijači Hajduka putovali su u Zagreb na utakmicu NK Hrvatski dragovoljac – HNK Hajduk, a BBB išli u Split na utakmicu RNK Split - GNK Dinamo. Razvidno je da je jedna od navijačkih skupina morala promijeniti plan puta kako bi se vratila na spomenuto odmorište. Prema raspoloživim informacijama MUP-a, tučnjava je bila dogovorena.

 

Navijačke skupine bile su “naoružane” drvenim palicama, a jedno od „oruđa“ za tučnjavu imalo je promjer 10 cm i bilo je dugačko blizu 2 metra (fotografiju su prenijeli gotovo svi elektronski  mediji). Prema informacijama MUP-a privedene su ukupno 104 osobe na kriminalističku obradu.

 

Nažalost, bilo je i ozlijeđenih, pa je u različite medicinske centre primljeno 19 osoba, uglavnom zbog lakših ozljeda, a 3 osobe zadržane su na daljnjoj hospitalizaciji zbog težine ozljeda. Među njima našao se i jedan slučajni putnik koji je prolazeći pokraj mjesta sukoba zadobio udarac kamenom u glavu zbog čega je zadržan na promatranju u riječkoj bolnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

torcida, hho, Ivan Zvonimir Čičak, bbb