A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nikica-gabric-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nikica Gabrić: Premijeru, ne budite kukavica, ukinite nepotrebne općine | Politika+
Hrvatska

PORUKA: Nikica Gabrić: Premijeru, ne budite kukavica, ukinite nepotrebne općine

''Veliki se državnici prepoznaju po tome što su spremni politički izgorjeti za dobrobit države, ali vi to, očito i na našu žalost, niste.''

Piše: PolitikaPlus

U sljedeća dva tjedna Vlada mora poslati Europskoj komisiji na ocjenu dokumentaciju u kojoj će biti popisane sve mjere kojima namjerava smanjiti proračunski deficit, uključujući i rebalans proračuna. Nažalost, osim popisa mjera kojima će dodatno opteretiti građane, Vlada se nema čime pohvaliti, kaže Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 na izborima za Europski parlament.

Zahvaljujući politikama vođenim ranije, a zapečaćenima slabim radom ove Vlade, Hrvatska se nalazi na rubu ekonomskog slomam ističe Gabrić.


"Poduzetnici su obeshrabreni, porezna se politika neprestano mijenja, uvjeti poslovanja postavljeni su tako da svatko tko ima kakvu ideju želi otići u neku za poduzetnike gostoljubiviju zemlju od Hrvatske. Vlada nema viziju razvoja, pa to njezinu ekonomsku politiku svodi isključivo na rezanje radi rezanja“, kaže Nikica Gabrić, navodeći primjer ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, koji govori da broj željezničkih linija mora biti smanjen jer Hrvatska, sa svoja četiri milijuna stanovnika, ne može imati razvijen željeznički i zračni promet, s obzirom da ima visokorazvijene autoceste.

„Ministar nam dakle, poručuje da ne možemo imati sve. Istodobno, ni on ni ijedan drugi ministar u Milanovićevoj vladi, ne razmatra mogućnost ukidanja više od 400 općina koje Hrvatska ima na taj isti, skromni broj stanovnika. Mnoge od njih gotovo da i nemaju prihoda i bez dotacija iz državnog proračuna ne bi mogle opstati. To što su općine stvorene samo zato da bi stranke mogle u općinske urede smjestiti svoje uhljebe, političarima koji upravljaju Hrvatskom nikad nije bilo važno. Glavno da su njihovi zadovoljni, da imaju ured, tajnicu, fikus, da im se u garaži nađe službeni automobil..."

Da uistinu razmišlja hrabro i reformistički, da ne vodi računa o interesima svoje i koalicijskih stranaka, kaže Gabrić, premijer Milanović bi odavno pokrenuo transformaciju sustava lokalne samouprave. Navodi istraživanja, koja, kako kaže, pokazuju da bi odmah trebalo ukinuto 250 općina i 77 gradova, jer ne mogu funkcionirati bez pomoći države, a 20 županija preoblikovati u pet regija.

"Premijeru, što čekate? Ne budite kukavica! Čega se bojite? Zar bi eventualni gubitak izbora bio tako velik problem da ste spremni dopustiti daljnje odlijevanje stotina milijuna kuna za održavanje apsurda, a istodobno gušite gospodarstvo promjenama stopa PDV-a, trošarinama, povećanjem doprinosa za zdravstvo...? Ne mislite, valjda, da će općinski načelnici otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti gospodarstvo, pa da njih zato štedite, a poduzetnike kažnjavate?! Veliki se državnici prepoznaju po tome što su spremni politički izgorjeti za dobrobit države, ali vi to, očito i na našu žalost, niste", zaključuje Gabrić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, NACIONALNI FORUM, NIKICA GABRIĆ