Tvrtke

ANKETA: Slovenci još uvijek ne podupiru prodaju Mercatora Ivici Todoriću

Negativno je odgovorilo 70 posto ispitanika, a prodaju podržava njih 23 posto u anketi na uzorku od 403 ispitanika koja je provedena prošlog tjedna.

Piše: PolitikaPlus

Polovica anketiranih Slovenaca smatra da bi popis poduzeća u vlasništvu države namijenjenih prodaji trebalo proširiti, ali i dalje većinom, njih 70 posto, nisu naklonjeni prodaji Mercatora, iako je to nešto manje izrazito nego prije, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje podržavaju li prodaju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom koncernu Agrokor negativno je odgovorilo 70 posto ispitanika, a prodaju podržava njih 23 posto u anketi na uzorku od 403 ispitanika koja je provedena prošlog tjedna.

Prema aneksu na lanjski kupoprodajni ugovor, Agrokor i prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora do kraja lipnja trebaju zaključiti posao u kojemu se za 86 eura po dionici prodaje 53,34 posto Mercatorovih dionica.

Ispitivanje "Dela" provedeno u lipnju prošle godine, nakon što su Agrokor i konzorcij većinskih vlasnika Mercatora potpisali kupoprodajni ugovor, pokazalo je da se realizaciji tog posla tada protivilo 72 posto ispitanika, a podržavalo ga 21 posto.

Prema anketi 'Dela' iz siječnja 2011. godine, kada je Agrokor također bio najozbiljniji kandidat i nudio 221 euro za dionicu Mercatora, protiv zaključivanja tog posla bilo je 80 posto ispitanika, a tada su bili i jaki politički otpori, pa se od posla na kraju odustalo.

Najnovije ispitivanje vodećeg slovenskog lista pokazuje da se odnos Slovenaca prema privatizaciji i prodaji državnog vlasništva polako mijenja. Tako ih sada 50 posto izjavljuje da se slaže s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da slovenska vlada proširi sadašnji popis 15 poduzeća namijenjenih prodaji i omogući novi val privatizacije, dok ih se tome protivi 39 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mercator, agrokor, slovenija