A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/koreja-trajket-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tjedan dana nakon brodoloma korejskog trajekta izvučeno 150 tijela | Politika+
Svijet

POTRAGA: Tjedan dana nakon brodoloma korejskog trajekta izvučeno 150 tijela

152 osobe, većinom srednjoškolci, još uvijek se smatraju nestalima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Tjedan dana nakon brodoloma Sewola, južnokorejskog trajekta sa stotinama putnika, pronađeno je 150 tijela, a 152 osobe, većinom srednjoškolci, još uvijek se smatraju nestalima što produžava agoniju roditelja.

Svako jutro obitelji nestalih okupljaju se u luci Jeju, na otoku blizu mjesta nesreće, i čekaju dolazak tijela koja iskrcavaju s brodova koji plove amo-tamo između mjesta brodoloma i otoka.

Po podacima priopćenima u srijedu, ronioci su izvadili 150 tijela a 152 osobe još se uvijek smatraju nestalima, vjerojatno mrtvima.

Kapetanu trajekta, 69-godišnjem Lee Joon-Seoku, predbacuje se da se uspaničio i zakasnio s evakuacijom broda. Uhićen je s još šest članova posade.

Trajekt koji je prevozio 476 tijela potonuo je 16. travnja u vodama ispred južne obale J. Koreje dok je plovio prema turističkom otoku Jeju. Više od 350 putnika bili su srednjoškolci na izletu, u pratnji desetak profesora.

U sportskoj dvorani škole košare s krizantemama okružuju portrete 22 srednjoškolca čiji je pogreb već održan.

U luci Jindo, nova pristigla tijela odnose se u šatore gdje se provodi postupak identifikacije. Ronioci plivaju kroz mutne i hladne vode u potonulom trajektu napipavajući ispred sebe tijela djece.

Pojedinačni zaroni traju od 20 minuta do sat vremena ovisno o tomu rone li s bocama s kisikom ili su priključeni na cijevi koje s površine dovode zrak.

"Obučeni smo za takve uvjete no teško je kad naiđemo na tijela u mutnoj vodi", kaže ronilac Hwang Dai-sik.

U srijedu ujutro istražitelji su pretražili nekoliko tvrtki povezanih s pomorskom tvrtkom koja posjeduje Sewol - Chonghaejin Marine Company.

Istraga se odnosi na sumnje u "korupciju u upravi", rekao je Kim Hoe-Jong, jedan od sudaca zaduženih za dosje.

Više od 70 dužnosnika tvrtke ima zabranjen izlaz iz zemlje najmanje 30 dana.

Kapetanu trajekta, 69-godišnjem Lee Joon-Seoku, predbacuje se da se uspaničio i zakasnio s evakuacijom broda. Uhićen je s još šest članova posade.

Kritizira ga se da je napustio brod dok su još stotine putnika bile na njemu.

Posada je pokušala doći do čamaca za spašavanje, ali se "brod previše nagnuo", rekao je jedan od spašenih mornara. Samo je jedan od 46 čamaca položen na more.

Kapetan i dvije trećine posade pripadaju među 174 osoba spašenih odmah nakon brodoloma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

južna koreja, brodolom, pomorske nesreće, sewol