A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dinko-cvitan-mladen-bajic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dinko Cvitan: Procesi protiv SDP-ovih dužnosnika nisu Bajićev osvetnički pohod | Politika+
Hrvatska

ROŠADA U DORHU: Dinko Cvitan: Procesi protiv SDP-ovih dužnosnika nisu Bajićev osvetnički pohod

Prisegnuo na dužnost glavnoga državnog odvjetnika

FOTO: Mladen Bajić i Dinko Cvitan
Piše: P/H

Novoimenovani glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan položio je danas prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, poručivši kako će prioritet DORH-a u idućem razdoblju biti suzbijanje korupcije na lokalnoj razini.

"Posao državnog odvjetnika nije lak, stresan je i iziskuje odricanja, no s druge strane, ako obavite dobar posao to znači da ćemo svi živjeti u boljem društvu"

Cvitan je, nakon davanja prisege, kazao kako je DORH i do sada provodio čitav niz aktivnosti u procesuiranju korupcije, organiziranog kriminala, ratnih zločina i kaznenih djela protiv imovine RH.

"Preuzimanjem dužnosti glavnog državnog odvjetnika preuzeo sam i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad", rekao je Cvitan, naglasivši da je DORH-u u njegovu poslu nužna podrška svih grana vlasti.

"Posao državnog odvjetnika nije lak, stresan je i iziskuje odricanja, no s druge strane, ako obavite dobar posao to znači da ćemo svi živjeti u boljem društvu", kazao je Cvitan.

Čestitajući novom glavnom državnom odvjetniku na imenovanju, Leko je ocijenio da je Cvitan na dužnosti ravnatelja USKOK-a pokazao visoke kvalitete te da imenovanje na novu dužnost treba shvatiti kao priznanje za dosadašnji rad.

Na dobro obavljenom poslu zahvalio je i dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Svečanosti prisege nazočili su i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Jasna Omejec i Branko Hrvatin, ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Ranko Ostojić i Orsat Miljenić te potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Tomislav Čuljak.

Na novu dužnost Cvitan stupa sa sutrašnjim danom, kada završava mandat dosadašnjega glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. No, radi se tek o rošadi dvojca na vrhu tužiteljstva, Bajić će stati No2 u DORH-u.

.......

 

.......

 CIJELI RADNI VIJEK U PRAVOSUĐU

Novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan gotovo cijeli radni vijek proveo je u pravosuđu, a čak osam godina vodio je državnoodvejtnički Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Cvitan je rođen 1958. godine u Zagrebu gdje je 1983. diplomirao na Pravnom fakultetu. Iste je godine počeo raditi kao vježbenik na zagrebačkom Općinskom sudu, a godinu poslije kao stručni suradnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 1985. do 1990. zamjenik je općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u odvjetničke vode, a potom u jedno osiguravajuće društvo gdje vodi odjel za pravne poslove i ljudske resure.

Godine 2003. imenovan je zamjenikom županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i upućen u USKOK, a u ožujku 2006. postaje njegov ravnatelj.


 

 

 

 


Novoimenovani glavni državni odvjetnik  odbacio je tumačenja da su procesi protiv SDP-ovih lokalnih dužnosnika rezultat "osvetničkog pohoda" njegova prethodnika Mladena Bajića jer mu vladajući nisu dali još jedan mandat.

"Koliko znam, u 12 godina svog mandata gospodin Bajić je samo jednom dao izravnu uputu redovitom državnom odvjetništvu da jedno kazneno djelo ne kvalificira kao tešku tjelesnu ozljedu, nego kao pokušaj ubojstva"

"To jednostavno nije točno. Radi se o predmetima koji su u nadležnosti USKOK-a, a svaki zamjenik je samostalan u svom radu", rekao je Cvitan nakon prisege novinarima u Saboru..

Dodao je da postoji zakonska mogućnost da više rangirani državni odvjetnik da izravnu uputu niže rangiranom kako postupiti u određenom predmetu, ali da se Bajić njome nije služio.

"Koliko znam, u 12 godina svog mandata gospodin Bajić je samo jednom dao izravnu uputu redovitom državnom odvjetništvu da jedno kazneno djelo ne kvalificira kao tešku tjelesnu ozljedu, nego kao pokušaj ubojstva", rekao je Cvitan.

Tumači da su u slučajevima SDP-ovih dužnosnika predmeti sazreli te da idu svojim tokom, po zakonu.

"Nikakvog osvetničkog pohoda Mladena Bajića ni Dinka Cvitana niti bilo koga drugog nije bilo", poručio je.

Ponovio je da će s najbližim suradnicima obići sva županijska i državna odvjetništva, kako bi utvrdio uvjete i rezultate rada državnih odvjetnika.

"Zasigurno će određenih promjena biti, no neću doći kao Atila Bič Božji i posmjenjivati sve živo. Međutim, od županijskih državnih odvjetnika tražit ću da preuzmu odgvornost za časnu dužnost koju obnašaju. Tko to nije spreman, neće raditi taj posao, radit će posao zamjenika", rekao je Cvitan.

Najavio je i da će DORH nastaviti rad na velikom broju otvorenih predmeta koji se tiču korupcije na lokalnoj razini.

"Naravno, ne mogu vam reći na čemu radimo, ali nastojimo biti temeljiti i utvrditi je li počinjeno kazneno djelo ili nije. To je vrlo jednostavan posao. Malo traje, ali zapravo odgovori su jednostavni - da ili ne, bez obzira o kome se radi i bez obzira kojoj političkoj stranci ili skupini pripada", kazao je Cvitan.

Zamoljen da objasni što je mislio kad je rekao da se nada da će raditi bolje od svog prethodnika, Cvitan je kazao da, "nogometnim riječnikom rečeno, svaki trener donosi nešto novo".

"Nastavit ćemo s ovakvim načinom rada, a ja želim ostvariti i bolje rezultate. Nemojte zaboraviti da sam do sada bio dio tima Mladena Bajića, kao ravnatelj USKOK-a. Radili smo zajedno na svim velikim predmetima, o kojima je javnost informirana i nastavit ćemo i dalje. Hoću li u tome uspjeti, ja ću se potruditi. Ne znam", rekao je Cvitan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, dinko cvitan