Hrvatska

VLADA: Zoran Milanović: Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici!

Do 2016. novih poreza neće biti, kaže Grčić. No, već od 1. siječnja 2016. porez na nekretnine!

Piše: PolitikaPlus

 Ulaskom u EU, na očaj demagoga i populista, instrumenti politike i programi postaju transparentniji. Ovo je crno na bijelo i to zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, posebno u oporbi – kazao je premijer Zoran Milanović i dodao: – Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici.


Ovo što danas donosimo, vezano uz proračun i usklađivanje s EU, služit će kao okvir, kao opći pravac porezne i monetarne politike – kazao je Milanović.

 

Nacionalni program reformi sadrži dubinsku analizu te kvalitativnu procjenu utjecaja reformskih mjera – kazao je Grčić i kazao da reformske mjere uključuju četiri ključna područja, odnosno javne financije, financijski sektor, tržište rada i konkurentnost rekao je Grčić. HRT neslužbeno doznaje da Vlada u privlačenju investicija razmišlja o primjeni tzv. slovačkog modela. To znači da bi za gradnju pogona dala svoje zemljište u najam na 50 godina za 1 kunu, svako novo radno mjesto navodno bi se poticalo poreznim rasterećenjem do 5.000 eura.


Grčić najavljuje, do 2016. godine novih poreza neće biti.No, već od 1. siječnja 2016. godine uvest će se porez na nekretnine.

 

Također, iz vlade obećavaju da neće više dizati trošarine na gorivo ili bilo koje druge energente i da je posljednje dizanje trošarina od 20 lipa po litri bilo posljednje u ovom mandatu. također, iz vlade poručuju da će uvesti dodatne namete telekomima i da je o tome politička odluka već donesena, ali da se još traže precizni modeli kako to učiniti da ne bi ugrozili u potpunosti poslovanje telekoma, ali i hrvatsko gospodarstvo uopće.

 

Ministar financija Slavko Linić predstavio je prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2017. godine. – Procijenili smo da će u 2014. godini biti nulta stopa rasta BDP-a, a u sljedećim godinama će biti 1,2; 1,3 i 1,5 posto – rekao je ministar Linić i dodao da se u 2014. godini očekuje usporavanje rasta i kretanje prema deflaciji.Učinke smanjenja deficita nastojimo ravnomjerno rasporediti na prihodovnoj i rashodovnoj strani, da ne bi utjecali na potrošnju – kazao je Linić. U tri godine ćemo značajno smanjiti i strukturne deficite. Problem nam je ova godina jer imamo puno članstvo u EU i to je trajni rashod koji teško namirujemo – rekao je Linić i dodao kako ćemo javni dug uspjeti zaustaviti na oko 70 posto BDP-a.

 

 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući nacrt konačnog prijedloga Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade,  kazao je da se njime precizira postupak izvlaštenja. – Postupak ubrzavamo, ali štitimo i vlasnike. Stajemo na kraj špekulantima – kazao je Miljenić.Ovdje je riječ o projektima koji su u interesu Hrvatske, a što je s nekom prometnicom u Zagrebu, lokalnog karaktera? – pitao je ministra Miljenića premijer Milanović.Kućica koja se deset godina ne može maknuti, a na nekoj je trasi i vlasnik za nju traži deset milijuna dolara, što će biti s tim? – upitao je Milanović, a Miljenić mu je kazao da se novi zakon odnosi na to, a ne samo na projekte koji su u državnom interesu. 

 

Da nije bilo racionalnog zakona o izvlaštenju, nikada ne bismo imali autoceste. Skraćivanje vremena u kojem traje izvlaštenje je megapitanje investicijske klime. Ako se to može skratiti sa četiri godine na šest mjeseci, to je jako važna stvar – kazala je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, zoran milanović, vlada, sjednica vlade