Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli

Dow Jones ostao je nepromijenjen na 16.501 bodu, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 4.148 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, ponajviše zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice Applea, no trgovalo se nesigurno zbog povišenih napetosti u Ukrajini.

 

Dow Jones ostao je nepromijenjen na 16.501 bodu, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 4.148 bodova.

 

Nakon odličnih kvartalnih poslovnih rezultata i povećanja dividende, cijena dionice Applea skočila je više od 8 posto, što je najviše utjecalo na Nasdaq indeks, u kojemu ta dionica ima veliku težinu.

 

Bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo objavili su i Caterpillar te Facebook, dok su se dionice Verizon Communicationsa i 3M-a našle pod pritiskom jer su njihovi rezultati podbacili.

 

Kako je većina kompanija u dosadašnjoj sezoni objave poslovnih izvješća objavila bolje rezultate nego što se očekivalo, analitičari su u anketi Reutersa povećali procjene.

 

Sada procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti za 2,9 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je više od 0,6 posto, koliko su očekivali prošloga tjedna, ali znatno manje od procjena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.

 

Zahvaljujući dobrim rezultatima kompanija, na početku jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi bili u plusu i do 1 posto.

 

No, kasnije su njihovi dobici splasnuli zbog povišenih napetosti u Ukrajini. Rusija je u četvrtak započela vojne vježbe nedaleko granice s Ukrajinom, kao odgovor na ukrajinske operacije protiv proruskih separatista, u kojim je poginulo pet osoba, i NATO-ve vježbe u istočnoj Europi.

 

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 posto, na 6.703 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 9.548 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.479 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trgovina, burza, nyse, poslovni rezultati