Hrvatska

PORUKE: Tomislav Karamarko: Poreznog obveznika treba njegovati, o porezima ovisi sve

''Ima čitav niz takvih malih mjera kojih se oni ne žele sjetiti niti ih žele raditi.''

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Nakon što su se u posljednje vrijeme od strane vladajućih mogli čuti prijedlozi po kojima bi se Hrvatska trebala ugledati na slovački ili švedski model gospodarskog razvoja, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako ga ne bi začudilo da netko iz Vlade predloži i "sjevernokorejski model".

"Ima čitav niz takvih malih mjera kojih se oni ne žele sjetiti niti ih žele raditi"

"Možemo i to očekivati ovih dana jer oni svaki dan drugo govore", rekao je Karamarko novinarima na Zagrebačkom velesajmu, uoči redovitog stranačkog sastanka zatvorenog za javnost.

Ustvrdio je da svaka zemlja treba imati i razvijati svoj specifični model jer nisu sve iste, ali da je HDZ-u uzor Njemačka u kojoj 95 gospodarstva čine mali i srednji poduzetnici. Napomenuo je da HDZ ima svoj model koji se temelji na razvoju jakog srednjeg sloja kojeg će dobiti preko malog i srednjeg poduzetništva.

Nakon što je jučer objavljeno istraživanje prema kojem je HDZ-ova koalicija po popularnosti pretekla Kukuriku koaliciju, Karamarko je rekao da je HDZ davno pretekao SDP i HDZ-ova koalicija SDP-ovu. No, ponovio je da ne želi davati značaj anketama, već će HDZ s partnerima na europskim izborima 25. svibnja dokazati da su bolji.

Predsjednik HDZ-a komentirao je i procjene HNB-a prema kojima ni ove godine u Hrvatskoj neće biti ostvaren gospodarski rast, ocjenjujući da će se to i dogoditi ostane li vlast koja samo radi na poreznoj politici.

"U velikom smo problemu, na kraju ćete doći u poziciju da nećete imati od čega rezati. Poreznog obveznika treba njegovati, o porezima ovisi sve", naglasio je.

Smatra da ni jedna inicijativa vladajućih ne ide u smjeru rasta, razvoja i otvaranja radnih mjesta, zaključivši da vladajući svojom poreznom politikom idu "ubiti i zadnje radno mjesto u Hrvatskoj".

Karamarko se zauzima za stimuliranje malog i srednjeg poduzetništva, kojem bi smanjio poreze i oslobodio ih plaćanja doprinosa na godinu dana ako zaposle mladog čovjeka.

"Ima čitav niz takvih malih mjera kojih se oni ne žele sjetiti niti ih žele raditi", poručio je Karamarko.

Ustvrdio je da HDZ može u vrlo kratkom roku potaknuti proizvodnju i početi otvarati nova radna mjesta, a zadovoljan je što je i predsjednik Republike Ivo Josipović prepoznao njihov program kao dobar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVO JOSIPOVIĆ, tomislav karamarko, POREZI