Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze: Splasnula sklonost ulagača rizičnijim investicijama

Među najvećim je gubitnicima jutros japanski indeks Nikkei.

Piše: PolitikaPlus

Na azijskim se burzama na početku tjedna trguje oprezno zbog pada cijena dionica na Wall Streetu u petak i strahovanja ulagača od eskalacije krize u Ukrajini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,3 posto.

„Slabost Wall Streeta i jačanje jena negativno utječu na Tokijsku burzu, pa ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci“

Jedino su u Južnoj Koreji cijene dionica blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Oprez ulagača posljedica je napetosti u Ukrajini. Proruski separatisti oslobodili su u nedjelju jednog od osam stranih promatrača OESS-a, koje od petka drže zatočene u gradu Slavjansku, dok SAD i Europska unija pripremaju dodatne sankcije protiv Rusije.

Sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula je i zbog znatnog pada burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, zbog čega su i na tjednoj razini zabilježili gubitak.

Među najvećim je gubitnicima jutros japanski indeks Nikkei, unatoč podatku da je promet u trgovini na malo u ožujku, mjesec dana prije povećanja poreza, porastao po najvišoj stopi u posljednjih 17 godina.

„Slabost Wall Streeta i jačanje jena negativno utječu na Tokijsku burzu, pa ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci“, kaže Yutaka Miura, analitičar u tvrtki Mizuho Securities.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što će ovoga tjedna zasjedati čelnici američke i japanske središnje banke.

Japanska središnja banka najvjerojatnije neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali će objaviti nove procjene o gospodarskim kretanjima.

S duge strane, očekuje se da će Fed nastaviti smanjivati programe kupnje obveznica, kako je i planirao. Ulagači se, pak, nadaju signalu čelnika središnje američke banke da ključne kamate neće povećati tako skoro.

A na valutnim su tržištima, zbog ukrajinske krize, ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Cijena američke valute kreće se jutros oko 102,05 jena, dok je u petak iznosila 102,15 jena.

I euro je blago oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo sa 141,30 jena, koliko je iznosio u petak, na 141,25 jena.

Tečaj europske prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 1,3830 dolara. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, forex, ukrajinska kriza, msci, nikkei, azijske burze, jen, dolar