Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači ne žele riskirati uoči sjednica Feda i Bank of Japan

Jučerašnji rast na Wall Streetu nije ohrabrio azijske ulagače.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči sjednica čelnika američke i japanske središnje banke.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 1 posto.


U Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi ojačali oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Jučerašnji rast S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu nije ohrabrio azijske ulagače jer se trgovalo nesigurno, a rast tih indeksa posljedica je uglavnom preuzimanja u farmaceutskom sektoru, a ne nekih važnijih vijesti koje bi podržale cjelokupno tržište.

Oprez ulagača posljedica je napetosti u Ukrajini. SAD su u ponedjeljak uvele sankcije protiv još sedam dužnosnika ruske vlade i 17 tvrtki, dok se EU načelno dogovorila o proširivanju sankcija na dodatnih 15 osoba u sklopu jačanja sankcija protiv Rusije zbog njezinih poteza u Ukrajini.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što će ovoga tjedna zasjedati čelnici američke i japanske središnje banke. Japanska središnja banka najvjerojatnije neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali će objaviti nove procjene o gospodarskim kretanjima.

S duge strane, očekuje se da će Fed nastaviti smanjivati programe kupnje obveznica, kako je i planirao.

Europska središnja banka, pak, vjerojatno neće tako skoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je u ponedjeljak da će inflacija u eurozoni ostati još neko vrijeme niska, ali da će do eventualne odluke o kvantitativnom popuštanju monetarne politike trebati još pričekati.

Zahvaljujući tome, euro je na valutnim tržištima ponešto ojačao. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3830 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 141,25 na 142,05 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa je njegov tečaj jutros dosegnuo 102,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,05 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, Mario Draghi, msci