Mojbiz

OSVRT: Branko Grčić: Treba vidjeti je li rast proizvodnje stalni trend

'Svaki optimizam u ovom trenutku bi nam jako dobro došao.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao je danas najnovije podatke o rastu industrijske proizvodnje treći mjesec za redom rekavši kako će se idućih mjeseci vidjeti je li riječ o stalnom trendu i preokretu u industriji.

"Svaki optimizam u ovom trenutku bi nam jako dobro došao", poručuje Grčić.

Dobar znak su možda već krajem 2013. bili podaci za preko 100.000 poduzeća u realnom sektoru, koji su pokazivali da je tamo lani radilo 25.000 ljudi više nego prethodne godine, što također upućuje na određenu pojačanu aktivnost u tom segmentu.

"Rezultat je, isto tako, povećanje neto dobiti u realnom gospodarstvu gotovo za trećinu, pa iako se ne radi o velikim brojkama trend je pozitivan i nagovještava poboljšanja u hrvatskom gospodarstvu", kazao je Grčić novinarima nakon SDP-ova polaganja vijenaca na grob Ivice Račana.

Predviđanja Ekonomskog instituta, koji je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini smanjio na pad od 0,5 posto, umjesto ranije očekivane nulte stope, Grčić drži realnim.

"Mislim da je to realno, jer cijelo vrijeme govorimo - da nije bilo tako velikog pritiska na fiskalnu konsolidaciju i rezanje deficita od otprilike 8 milijardi kuna samo u ovoj godini, vjerujem da bismo ostvarili gospodarski rast. Ovako, treba se dogoditi čudo u privatnom sektoru da ostvarimo pozitivne stope", priznaje Grčić.

Na pitanje kada se mogu očekivati prvi projekti s liste strateških investicija Grčić je napomenuo da prvi projekti na toj listi već postoje.

"Imamo četiri projekta, dva smo morali odbaciti jer nisu ispunili potrebne uvjete, a sada se radi na rješavanju tih problema, jer kada projekt dođe na Vladu praktički pola posla već je obavljeno", tvrdi Grčić.

Pojašnjava kako službe Ministarstva gospodarstva i Agencije za investicije rade zajedno s investitorima na otklanjanju teškoća i pripremi sporazuma ili Vladine odluke kojom se precizira što točno država kani napraviti da bi se neka investicija dogodila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarski rast, branko grčić