Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Dobri poslovni rezultati potaknuli rast cijena

Dow Jones porastao je 0,53 posto, na 16.535 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,48 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 4.103 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i novim najavama spajanja i preuzimanja.

 

Dow Jones porastao je 0,53 posto, na 16.535 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,48 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 4.103 boda.

 

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Mercka, s rastom cijene za 3,6 posto, nakon što je taj farmaceutski div izvijestio o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

 

Time je nastavljen niz solidnih financijskih rezultata kompanija, pa su analitičari povećali svoje procjene.

 

U najnovijoj anketi Reutersa očekuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeks u prvom tromjesečju ostvarile u prosjeku 3,7 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju. To je više od 2,1-postotnog rasta zarada, koliko su očekivali početkom mjeseca, ali manje od 6,5 posto, koliko su očekivali na početku godine.

 

Pozitivno na tržište utječu i najave preuzimanja i spajanja. Nakon ponude Pfizera za kupnju AstraZenece i razmjene imovine između Novartisa i GlaxoSmithKlinea, jučer je najavljena nova akvizicija u farmaceutskom sektoru. Britanska Reckitt Benckiser grupa potvrdila je interes za kupnju Merckovog potrošačkog odjela.

 

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a očekuje se daljnje smanjenje poticajnih programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

 

No, ulagače najviše zanima hoće li središnja banka poslati kakav signal o tome kada kani početi povećavati ključne kamatne stope jer rekordno niske kamate već godinama predstavljaju najveći poticaj rastu cijena dionica.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,04 posto, na 6.769 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,46 posto, na 9.584 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 4.497 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NYSE, burza, dionice, wall street