Hrvatska

OSVRT: Grčić: Hrvatska je u plusu u odnosu uplaćenih i povučenih EU sredstava

Grčić je precizirao da je ove godine u prva četiri mjeseca Hrvatska uplatila oko 222 milijuna eura, a povukla oko 340 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas da je Hrvatska ove godine povukla više sredstava iz europskih fondova nego što je uplatila u EU blagajnu, te izrazio nadu da će takav rezultat zadržati i do kraja godine.

Obraćajući se medijima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tijekom predstavljanja prvih ugovora za projekte koji će se ostvariti preko strukturnih fondova, Grčić je precizirao da je ove godine u prva četiri mjeseca Hrvatska uplatila oko 222 milijuna eura, a povukla oko 340 milijuna eura.

Dakle, u plusu smo oko 119 milijuna eura ili oko 895 milijuna kuna, i nadam se da ćemo taj trend zadržati te na kraju godine ostati u plusu oko milijardu kuna, kazao je Grčić.

Prema njegovim riječima, od ukupno mogućih 835 milijuna eura iz tzv. IPA fondova, Hrvatska je dosad ugovorila oko 590 milijuna eura, te nešto više od 30 milijuna eura iz strukturnih fondova, što je oko 72 posto ukupno rapoloživih sredstava.

Od toga je realizirano i isplaćeno oko 394 milijuna eura ili 66 posto ugovorenih sredstava, kazao je Grčić ocjenivši kako to nije malo.

Grčić je time demantirao pisanje medija kako je do sada Hrvatska povukla svega 186 milijuna eura iz EU fondova, zbog čega je u minusu s uplaćenim sredstvima.

Do početka 2012. imali smo realiziranih svega 127 milijuna eura, nakon čega smo zahvaljujući naporima svih uključenih u te projekte utrostručili iznos povučenih sredstava, kazao je Grčić i apelirao na medije da ne plasiraju negativne i neprovjerene informacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu fondovi, branko grčić, novac, eu