Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Ulagači su oprezni i zbog ukrajinske krize.

Piše: PolitikaPlus

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo osjetno usmjeriti tržišta.

„Tržišta su zabrinuta zbog situacije u Ukrajini. No, trenutačno gotovo nitko ne očekuje veliki geopolitički sukob. Kako ni Rusija, ni SAD ne žele da ih se smatra slabima, sukob će se nastaviti, no vjerojatno će sve ostati samo na psihološkom ratovanju“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru oslabile između 0,1 i 0,4 posto.

U Kini se danas ne radi, dok je hongkonški Hang Seng indeks ojačao 0,5 posto. Kako su cijene dionica porasle i na drugim azijskim burzama, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,4 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, na azijskim se burzama trguje oprezno jer će danas poslijepodne biti objavljeni podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji bi mogli znatno utjecati na tržište.

Rast američkog gospodarstva oštro je usporio u prvom tromjesečju, no u drugom se kvartalu očekuje ubrzanje. Niz posljednjih podataka na to i ukazuje, no to bi trebali potvrditi i podaci s američkog tržišta rada.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 210.000, što bi bio najveći rast od studenoga, te da je stopa nezaposlenosti skliznula sa 6,7 na 6,6 posto.

Ulagači su oprezni i zbog ukrajinske krize.

„Tržišta su zabrinuta zbog situacije u Ukrajini. No, trenutačno gotovo nitko ne očekuje veliki geopolitički sukob. Kako ni Rusija, ni SAD ne žele da ih se smatra slabima, sukob će se nastaviti, no vjerojatno će sve ostati samo na psihološkom ratovanju“, kaže Kyoya Okazawa, analitičar u banci BNP Paribas.

I na valutnim tržištima vlada oprez uoči izvješća o zaposlenosti.

Tečaj eura stabilno se kreće je jučerašnjim razinama od oko 1,3860 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura kreće se u uskom rasponu od 141,60 do 142 jena.

Nakon jučerašnjeg umjerenog rasta, tečaj dolara prema japanskoj valuti jutros je blago skliznuo na 102,35 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, DOLAR, FOREX, MSCI, NIKKEI, AZISJKE BURZE, JEN