Mojbiz

OSVRT: EK PROCJENE Branko Grčić: Bez proračunskog rezanja bilo bi rasta

'Da nije bilo zahtjeva Europske komisije za 'rezanjem' deficita hrvatske države i proračuna za 2,3 posto BDP-a samo za 2014. godinu, vjerujem da bi u ovoj godini imali značajan gospodarski rast.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska bi ove godine vjerojatno ostvarila gospodarski rast da nije bilo „rezanja“ proračunskog deficita na zahtjev Europske komisije, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić.

"Da nije bilo zahtjeva Europske komisije za 'rezanjem' deficita hrvatske države i proračuna za 2,3 posto BDP-a samo za 2014. godinu, vjerujem da bi u ovoj godini imali značajan gospodarski rast", rekao je Grčić, odgovarajući na novinarski upit kako komentira najnovije procjene Europske komisije da će se nastaviti daljnji pad BDP-a u Hrvatskoj.

Europska komisija danas je u proljetnim ekonomskim prognozama predvidjela pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 0,6 posto, dok je krajem veljače predviđala blagi rast od 0,5 posto, a skromni oporavak predviđa sljedeće godine kada očekuje rast od 0,7 posto.

Grčić je dodao da bi se taj gospodarski rast ostvario da je u ovoj godini javna potrošnja na prošlogodišnjoj razini.

Kako je kazao, kad se potrošnja smanji za 2,3 posto, onda to izravno utječe na vrlo otežanu situaciju za postizanje gospodarskog rasta.

"Svi smo svjedoci da je ipak ovih mjeseci iza nas došlo do rasta industrijske proizvodnje i izvoza, do pada nezaposlenosti, do rasta osobne potrošnje. To su pokazatelji koji u Hrvatskoj bude određeni optimizam i nadu, međutim s velikim oprezom. Moramo pričekati da se ti trendovi stabiliziraju. Znači, još nekoliko mjeseci ukoliko se tako nastavi, to će biti jako dobro za sve nas u Hrvatskoj“, rekao je Grčić, koji je u Splitu nazočio sastanku na kojem se raspravljalo o poteškoćama u Splitsko-dalmatinskoj županiji i njezinom razvoju

Nije želio odgovarati na novinarska pitanja u vezi najnovijeg „slučaja Linić“, vezano za predstečajnu nagodbu u Spačvi, a na upit funkcionira li Vlada, Grčić je kazao da apsolutno funkcionira.

„Radimo ozbiljno, prema tome uoće nema spora oko toga da vlada funkcionira vrlo uredno“, dodao je Grčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bdp, europska komisija, branko grčić, hrvatska