Sport

IZVJEŠĆE: Ivan Zvonimir Čičak: Evo što je sve HHO zabilježio na finalu Kupa

Zvuči šokantno, ali u Maksimiru nije primijećen ni jedan predstavnika Vlade, Sabora ili Ureda predsjednika, ali ni gradova Rijeke i Zagreba.

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a
Svuda u svijetu ovo se natjecanje, baš zbog svoje masovnosti i pružanja prilike svakom klubu, bez obzira na rang u kojemu se nalazi, prati s posebnom pozornošću, a njegovi su pokrovitelji u pravilu predstavnici najviše državne vlasti, bilo da je riječ o suverenima ili pak predsjednicima. Zvuči šokantno, ali u Maksimiru nije primijećen ni jedan predstavnika Vlade, Sabora ili Ureda predsjednika, ali ni gradova Rijeke i Zagreba.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmicu finala Hrvatskoga nogometnoga kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

GNK Dinamo – HNK Rijeka 0:1

 

Utakmica odigrana u Zagrebu na stadionu Maksimir pred oko 7.000 gledatelja od kojih oko 4.000 navijača pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), zatim oko 500 navijača BBB istok (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama), te oko 200 pripadnika navijačke skupine BBB fan klub (navijačka skupina GNK Dinama).

 

Prije prikaza o ponašanju navijača i navijačkih skupina, HHO želi upozoriti na nepriličan odnos državnih i političkih institucija, čiji se predstavnici nisu pojavili na finalnoj utakmici. To je ozbiljan presedan i nepojmljiv podcjenjivački odnos prema najmasovnijem nogometnom natjecanju u državi.

 

Svuda u svijetu ovo se natjecanje, baš zbog svoje masovnosti i pružanja prilike svakom klubu, bez obzira na rang u kojemu se nalazi, prati s posebnom pozornošću, a njegovi su pokrovitelji u pravilu predstavnici najviše državne vlasti, bilo da je riječ o suverenima ili pak predsjednicima. Zvuči šokantno, ali u Maksimiru nije primijećen ni jedan predstavnika Vlade, Sabora ili Ureda predsjednika, ali ni gradova Rijeke i Zagreba.

 

Bez obzira kako ocjenjivali stanje u hrvatskom nogometu, smatramo da su odgovorni u ovoj državi trebali svojim dolaskom pokazati poštovanje stotinama ekipa, među kojima je nebrojeno mnogo sportskih entuzijasta, i svojom nazočnošću potaknuti ih da nastave svoj samoprijegoran rad s tisućama mladih ljudi, učeći ih kroz sport odgovornom društvenom i sportskom ponašanju.

 

Oni ne mogu i nisu odgovorni za „crnilo“ koje izbija iz pojedinih navijačkih skupina, ili marifetluka spretnih menadžera. Nogomet je najrašireniji i najpopularniji hrvatski sport i njega čine svi koji u njemu rade i djeluju, pa bi te činjenice valjalo poštovati pogotovo kad je riječ o kup-natjecanjima.

 

Što se tiče prvog finalnog susreta GNK Dinama i HNK Rijeke, službeni je spiker već na samom početku upozorio navijače da se moraju pridržavati pravila UEFE koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku homofobije rasizma, šovinizma, vjerske i druge netolerancije,  te da će redari udaljiti sa stadiona svaku osobu koja se ne bude pridržavala ovih pravila.

 

Na početku utakmice redari su pokušali spriječiti prelazak navijača iz jednog sektora u drugi, budući da prema pravilima UEFE navijači moraju sjediti na mjestima koja su im označena na ulaznicama. Dio navijača to nikako da shvati, pa je u naguravanju jedan redar ozlijeđen i iznesen s terena.

 

BBB sa istoka izvjesili su, čim su zauzeli svoja mjesta, veliki transparent s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je pravilima UEFE zabranjeno, jer takav „likovni izraz“ smatraju pozivom na ubojstvo, a GNK Dinamo je zbog istog transparenta već bio novčano kažnjen. Prema našim saznanjima, policija je, nakon utakmice taj transparent oduzela navijačima BBB-a.

 

U 12. minuti Armada skandira „Purgerske pičke“ , a u 35. minuti u dva navrata po 5-6 puta skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Spiker upozorava navijače smještene na jugu da prestanu s homofobnim navijanjem, budući je takvo navijanje u suprotnosti s čl. 4 Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima.  U 57. minuti  Armada ponovno skandira „Purgerske pičke“ (regionalni rasizam), a  u 58-oj, u dva navrata, višestruko skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, dok su, uz sve spomenute ispade, u 60. minuti aktivirali desetak baklji.

 

U 68. minuti ponovo skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Purgerske pičke“, a u 83. minuti Armada pali jednu baklju. Dvije minute kasnije (85.)  skandiraju „Ubij, ubij, purgera“, što ponavljaju i u 87. minuti. U međuvremenu ustrajno ponavljaju „Purgerske pičke“. Armada je tijekom cijele utakmice u više navrata pjevala: „Kako je dobro, jebati te opet, staviti kitu, u tvoju ritu, kao nekad, popuši mi lijepo, za ona dobra, dobra, dobra, stara vremena!

 

BBB istok nisu im ostajali dužni. U 37. minuti skandiraju „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“ (odnosi se na Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika GNK Dinama). U 41. minuti, u nekoliko navrata skandiraju, „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, što ponavljaju više puta, posebno u nekoliko navrata tijekom 46. minute.

 

U 63. minuti uzvikuju pjevajući „ Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“, a u 64. minuti bacaju  baklju na tartan, a tri aktiviraju u publici. U 78. skandiraju  „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“.

 

U 87. minuti obraćaju se pripadnicima Armade s porukom  „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“. U 88. minuti BBB istok opet skandira „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

Nakon utakmice policija je, prema dostupnim informacijama, privela 30 navijača Armade, te 90 pripadnika BBB.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUP, HHO, RIJEKA, DINAMO, IVAN ZVONIMIR ČIČAK