Zagreb

ZAGREB: HNS kritizira novu odluku: 'Milan Bandić - čovjek koji je volio fontane'

'Gradonačelnik je još jednom pokazao neosjetljivost za stvarne probleme.'

Piše: PolitikaPlus

Jučerašnje raspisivanje natječaja za gradnju još triju fontana ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, a što će građane grada Zagreba koštati 18,9 milijuna kuna eklatantan je primjer nepoznavanja gradskih prioriteta te potpuno stihijskog i neplanskog vođenja grada od strane gradonačelnika Milana Bandića, poručuju iz zagrebačkog HNS-a.

 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Naime, nakon što su na istom mjestu već izgrađene 2 fontane u vrijednosti 18,4 milijuna kuna, gradonačelnik je još jednom pokazao neosjetljivost za stvarne probleme s kojima se građani svakodnevno nose i očito nije shvatio nezadovoljstvo javnosti koje je već jednom bilo iskazano.

 

Dok se samo 500 metara sjevernije od mjesta predviđenog za gradnju fontana nalazi zgrada u Paromlinskoj cesti kao i ostatak kompleksa starog Paromlina koji u raspadajućem stanju predstavljaju opasnost po život i imovinu građana, a 500 metara južnije građani Starog Trnja žive u neljudskim uvjetima, u trošnim vlažnim kućama, sa prastarom infrastrukturom i preuskim prometnicama, gradonačelnik Bandić se odlučuje za projekt kojemu osim estetske funkcije ni jedan racionalni argument ne ide u prilog uslijed trenutne gospodarske krize. Pritom, Staro Trnje i Paromlin su samo prioriteti Gradske četvrti Trnje na čijem području se fontane namjeravaju graditi, a takvih prioriteta ima zasigurno svaki zagrebački kvart.

 

Istovremeno dok se za kompleks fontana izdvaja iz proračuna 37,3 milijuna kuna gradonačelnik pompozno najavljuje subvencioniranje samozapošljavanja s mizernih 10 milijuna kuna. Toliko o prioritetima.

 

Treba napomenuti i činjenicu da su građani izgradnju postojeće dvije fontane platili 18,4 milijuna kuna, dok se sada najavljuje izgradnja  još 3 fontane i amfiteatra s pogledom na grad, a uređuje se i kontrolna soba za upravljanje vodoskocima i sve to za samo 18,9 milijuna kuna što otvara sumnju u preplaćenost radova u izgradnji postojećih fontana budući su puno opsežniji radovi samo 500  tisuća kuna skuplji od onih ranijih.

 

Iako svaki građanin Zagreba želi ljepši grad, mišljenja smo u HNS-u da za „šminkanje“ grada nije ni mjesto ni vrijeme u trenutnoj gospodarskoj situaciji i da su se novci ulupani u izgradnju fontana mogli pametnije uložiti.

 

Član predsjedništva Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba
Predsjednik Podružnice HNS-a Trnje
Ismar Avdagić


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, fontane, zagreb, hns zagreb