Sport

PRVA HNL: Ivan Zvonimir Čičak: Evo što smo zabilježili na utakmicama 35. kola

Izravna prevencija navijačkoga nasilja.

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 35. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

NK Istra 1961 : GNK Dinamo 2 : 1

 

Utakmica 35. kola Prve HNL odigrana 10. svibnja 2014. u Puli na stadionu „Aldo Drosina“ u 15.00 sati. Utakmica NK Istre1961 s novim državnim prvakom okupila je na stadionu „Aldo Drosina“ nešto oko 2.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 70 Demona (navijačka skupina NK ISTRE 1961), dok su Dinamovi Bad Blue Boysi bili podijeljeni u dvije skupine.

 

Ona veća, „antimamićevska“, ali i antinogometna, okupila je preko 150 glasnih navijača, dok je druga skupina, pripadnici BBB fan kluba okupila trideset do četrdeset navijača, koji su bili smješteni na susjednoj  južnoj tribini.

 

Pred početak utakmice spiker je pozvao navijače na fer i sportsko navijanje, ali to njih nije previše impresioniralo, pa su Demoni već u prvoj minuti u nekoliko navrata skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što su višekratno ponovili i minutu kasnije. Istovremeno BBB na istočnoj tribini odmah su krenuli s „Mamiću Cigane“, „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

I dok manja skupina BBB fan klub pokušava skandirati „Dinamo šampion“ i „Dinamo Zagreb“, njihovi im konkurenti uzvraćaju s „Jebo vas Mamić“.
Demoni u 9. minuti ogorčeni nekim sudačkim odlukama uzvikuju „Lopovi, lopovi“, a BBB s istočne tribine u 16. minuti pale nekoliko baklji (3-4), a dvije bacaju u teren koje padaju neposredno iza gola, a vatrogasci ih odmah gase.

 

U 26. minuti BBB opet uzvikuju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a u 42-oj počinju pjevati „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“, a odmah potom skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a svoje nesportsko navijanje završavaju na kraju poluvremena s „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

Demoni su „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, skandirali u više navrata u 27., 41., 42. i 45. minuti. Valja pripomenuti da službene osobe nisu ni jednom upozorile navijače da prekinu s nesportskim ponašanjem. Tek je spiker na početku drugog poluvremena pozvao, kao i pred početak susreta na fer i sportsko navijanje, bez ikakvog upozorenja na moguće sankcije, koje je nedavno donio vrh HNS-a.

 

Drugo je poluvrijeme proteklo znatno mirnije, pa bilježimo da su BBB upalili jednu dimnu bombu, a u 88. minuti tri baklje, uz povike „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. I Demoni su bili mirniji te su u 52. minuti zapalili dvije dimne baklje, a u 76-oj su skandirali „Mamiću Cigane“.

 

NK Lokomotiva – HNK Rijeka 1 : 5

 

Utakmica  35. kola Prve HNL, odigrana u Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, 10. svibnja 2014. u 19.00 sati. Važan susret za NK Lokomotivu odigran pred svega 500 do 600 gledatelja od kojih je 50-ak bilo iz redova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

 

Navijači Rijeke okupili su se 10 minuta nakon početka utakmice na zapadnom dijelu južne tribine. Ubrzo počinju nesportskim navijanjem uzvikujući u 12. minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 19-oj višekratno ponavljaju „Mamiću Cigane“, te opet „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 24. minuti skandiraju „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te  mi!“, a potom „HNS mafijo, gotovo je, gotovo“.

 

Nije ostao pošteđen ni predsjednik HNS-a, pa se u 25. minuti čuje „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“,  a potom, u 27. minuti, „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Nakon toga slijedi „Jebo vas Mamić“, a u 31. minuti višekratno ponavljaju „Mamiću Cigane, govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te mi!“ što opetovano skandiraju i u 40. minuti.

 

Napominjemo da u prvom poluvremenu spiker, ni na početku ni tijekom utakmice, nije upozorio navijače da je takvo navijanje zabranjeno i hrvatskim zakonima i međunarodnim standardima FIFE i UEFE. U 47. minuti Armada skandira „Jebo vas Mamić“, a u 52-oj, nakon vodstva HNK Rijeke, pjevaju „Baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu, kao nekad popuši mi nježno, za ona dobra, dobra, dobra, stara vremena“ što ponavljaju desetak puta.

 

Nekoliko minuta kasnije (61.) opet pjevaju „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te  mi!“, a u 68-oj „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Tek se tada oglasio službeni spiker upozoravajući na nezakonitost i neprihvatljivost takvog nesportskog navijanja, s napomenom da će sudac, ponove li se ispadi, prekinuti utakmicu. Armada na to odgovara s „HNS, pederi“ i „Mamiću, Mamiću govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te mi!“.

 

U 69. minuti Armada višekratno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i pali jednu baklju. Spiker potom, u 71. minuti opet upozorava da će sudac bit prinuđen prekinuti utakmicu, ali se Armada ne smiruje, nego odgovara s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Mamiću, Mamiću govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te  mi!“, „Mamiću Cigane“.

 

Potom slijedi „HNS mafijo, gotovo je gotovo“ i „Purgerske pičke“, a u 73-oj, dok skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, dolazi do rasprave na rubu incidenta između Armade i redara raspoređenih na tribini oko riječkih navijača.

 

Pripadnici Armade potom se premještaju sa zapadnog na istočni dio južne tribine. U 76. minuti, nakon ponovljenih uzvika „HNS pederi, nogomet ste sjebali“,  sudac prekida utakmicu, uz najavu spikera da će prekid trajati 15 minuta. Sudac i igrači odlaze u svlačionicu, a kordon policije opkoljava 50 navijača na jugozapadnoj tribini.

 

Spiker upozorava da i klub i navijači mogu biti kažnjeni, nastave li s ovakvim navijanjem, na što Armada gromko odgovara višekratnim skandiranjem „HNS mafijo, gotovo je gotovo“. Nakon 15 minuta prekida, sudac i igrači se vraćaju na teren, a navijači HNK Rijeke odmah počinju skandirati „Jebo vas Mamić“.

 

U 4. minuti nastavka čuje se i „Čičak pederu“(I.Z. Čičak, predsjednik Hrvatskoga helsinškoga odbora, u okviru kojega se provodi projekt „Izravna prevencija navijačkoga nsilja“). Spiker tada traži od Armade da napuste stadion, jer će u protivnom policija postupati u skladu sa zakonom i udaljiti ih sa stadiona.

 

U 8. minuti nastavka Armada 2 puta skandira „UEFA mafija“, a u 11. minuti nastavka, „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 13. minuti Armada skandira „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko jedna četnička, mrzimo te  mi!“, a potom slijedi „Purgerske pičke“. Završno u 18. minuti Armada više puta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

 

Sve to vrijeme, usprkos svim najavama preveniranja nesportskog ponašanja i navijanja, policija je uz navijače stajala više kao počasna garda, nego kao čuvar reda, te je uredno ispratila Armadu sa tribine. Postavlja se pitanje što je u takvim (ne)prilikama čija dužnost i odgovornost, a ako se to ne zna, onda zašto uvoditi mjere koje se ne provode.

 

Takav način primjene i provođenja, bombastično najavljenih odlučnih mjera, slijedom zakona i međunarodnih standarda, propisanih od FIFE i UEFE, ali i RH, koji bi trebali vrijediti na nogometnim stadionima,  zapravo samo potiče navijače da radikaliziraju svoj vokabular i sve jače šire mržnju na nogometnim borilištima.

 

Izvještaji objavljeni na portalima i medijima uglavnom su se bazirali na nepotpunom izvještavanju HINE, karakterističnom, uglavnom, po pomanjkanju zanimanja za propise i preporuke HNS-a o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, pa su izostali i kritički osvrti na ponašanje Armade, ali i ispade drugih navijačkih skupina o kojima smo izvjestili u Zbirnom izvješću HHO-a.

 

HNK Hajduk – NK Osijek 4:2 (2:0)

 

Utakmica 35.kola Prve HNL, odigrana u Splitu, na stadionu Poljud, 11. svibnja 2014. u 19.00 sati. Pred oko 4.000 gledatelja, među kojima je bilo preko 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), i 50-ak pripadnika Kohorte, navijačke skupine NK Osijek.

 

Već  u 15. minuti upaljene su 4 baklje, dok u 17. minuti Torcida skandira „Osječke pičke“, „Jebo vas Mamić“, te su osam puta ponovili „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 27. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ tri puta, u 29. minuti pale baklju koja završava na tartan stazi. U 33. minuti pale dimnu bombu i tri puta ponavljaju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

 

U 46. minuti opet se čuje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što opet ponavljaju tri puta u 48. minuti, dok u 49. minuti pale 5 baklji od kojih su tri završile na tartan stazi. Sve to uz stalno skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, nakon čega je službeni spiker upozorio  navijače da se suzdrže od nedopustivih uzvika, posebno „HNS pederi nogomet ste sjebali“.

 

No Torcida se oglušuje na ta upozorenja, pa u 53. minuti tri puta ponavljaju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a nakon toga, zajedno s gledateljima na istočnoj tribini skandiraju „Mamiću Cigane“, uslijed čega je sudac  Strahonja, krajem 54. minute, nakratko zaustavio igru. 

 

Zbog neprimjerenog navijanja službeni spiker ponovno je upozorio navijače da se suzdrže od ovakvih ispada. No, nakon prekida sva publika na stadionu skandira „Mamiću Cigane“, a Torcida nastavlja početkom 56. minute s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Sudac tada ponovno prekida utakmicu, te povukao igrače obje momčadi na klupe, a zatim i u svlačionice. Službeni spiker ponovno upozorava navijače na nedopušteno navijanje, a kao reakcija uslijedilo je skandiranje cijelog gledališta na Poljudu „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

 

Nakon desetminutnog prekida, igra se nastavila, a s tim se nastavlja i skandiranje Torcide. U 67. minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ što ponavljaju tri puta. U 80. minuti opet ponavljaju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a potom i „Mamiću Cigane“, te ponovo (dva puta) „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Kohorta se također oglasila u 82. minuti skandirajući 5 puta „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, Torcida sa sjevera 4 puta, a istočna tribina 3 puta. Potom, u 85. minuti Torcida skandira „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“, „Osječke pičke“, „I Šukera i Mamića, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“, dok Kohorta skandira „Jebi se, jebi Splite, Osijek je šampion“. U sudačkoj nadoknadi od 16 minuta, u 105. minuti Torcida još jednom ponavlja uzvike „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRVA HNL, Ivan Zvonimir Čičak, HHO