A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europski sud pravde: Google mora izbirsati zastarjele osobne podatke | Politika+
Tehnologija

ODLUKA: Europski sud pravde: Google mora izbirsati zastarjele osobne podatke

ECJ je tako presudio da poveznice koje su "irelevantne" i zastarjele trebaju biti izbrisane na zahtjev fizičkih osoba.

Piše: PolitikaPlus

Europski sud pravde (ECJ) odbio je žalbu tvrtke Google i obranio "pravo na zaborav" prema kojem je tražilica dužna u nekim slučajevima izbrisati zastarjele osobne podatke običnih korisnika.

ECJ je tako presudio da poveznice koje su "irelevantne" i zastarjele trebaju biti izbrisane na zahtjev fizičkih osoba.

Tužbu protiv Googlea podnio je Španjolac koji se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o dražbi njegove kuće koju je on ipak uspio zadržati i smatra da je Google time krši njegovu privatnost, piše BBC.

Odluka iznenađuje jer proturječi mišljenju zamjenika državnog odvjetnika koje sud inače poštuje. Potonji je u lipnju 2013. ocijenio da Google nije odgovoran za osobne podatke koji se pojavljuju na njegovim stranicama pa se zato sud u sporu protiv njega ne može ni pozivati na "pravo na brisanje" digitalnih podataka.

Odluka donesena u utorak je "razočaranje za tražilice i za nakladnike elektroničkih medija općenito", reagirao je u priopćenju glasnogovornik Googlea u Bruxellesu Al Verney.

Dodao je da internetskoj supertvrtki "treba vremena da prouči posljedice" te odluke, prenosi AFP.

Google se već bio očitovao o tome ocijenivši da je zahtjev za ukidanje nekih zakonitih informacija na tražilicama jednak cenzuri.

Odluka Suda pravde je to znakovitija što su zemlje članice EU-a lani odbile prijedlog pravilnika o jačoj zaštiti podataka na internetu ocijenivši je prestrogom u odnosu na mala poduzeća i nejasnom za građane.

Pravo na brisanje računalnih podataka bilo je među glavnim odredbama tog prijedloga pravilnika koji je početkom 2012. podnijela europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ecj, sud, google