A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-ivan-pavao-drugi-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Održana sveta misa zahvalnica za pape Ivana XXIII i Ivana Pavla II | Politika+
Hrvatska

ZAGREB: Održana sveta misa zahvalnica za pape Ivana XXIII i Ivana Pavla II

Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico.

Piše: PolitikaPlus/Hina
U euharistijskom slavlju s nuncijem D'Erricom sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Zahvalno euharistijsko slavlje za kanonizaciju dvojice papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. večeras je u zagrebačkoj prvostolnici na blagdan Majke Božje Fatimske predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nuncij istaknuo kako su ova dvojica papa obilježili povijest suvremene Crkve. „Prvi, 'Papa Dobri', papa je Drugoga vatikanskog koncila, koji je otvorio nova obzorja za hod Crkve; papa koji je dirnuo srca raznih naraštaja ljudi, pa i onih koji su tradicionalno daleko od kršćanske vjere“, rekao je mons. D'Errico.

Govoreći o Ivanu Pavlu II., nuncij je napomenuo kako je iz njega sjajila velika svjetlost - svjetlost njegova nutarnjega svijeta, njegove blizine s Bogom. Prisjećajući se osobnih susreta s Ivanom Pavlom II, koji ga je imenovao biskupom, kazao kako se uvijek divio njegovoj čvrstoći karaktera, širokoj ljudskoj i kulturalnoj obrazovanosti, dosljednosti odluka, prosvijetljenomu naučavanju, apostolskoj revnosti, ekumenskoj i međureligijskoj zauzetosti.

Podsjetio i na duboke povezanosti Ivana Pavla II. s Hrvatskom i hrvatskim narodom te naglasio kako je papa vrlo dobro poznavao probleme Hrvatske. Spomenuo je i njegovu gorljivu zauzetost za mir u Hrvatskoj. „Puno sam ga puta čuo kako izražava svoju ogorčenost i svoju zabrinutost onime što se događa ovdje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama pri kraju dvadesetoga stoljeća, u srcu Europe. Zato nije oklijevao neprestance podizati svoj glas kako bi skrenuo pozornost svijeta i odgovornih u međunarodnoj zajednici“, prisjetio se nuncij.

Podsjetio je i na tri papina pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini te istaknuo kako su upravo ti dani – premda odražavaju i velike teškoće i izazove osjetljivih povijesnih trenutaka među najradosnijim danima Crkve u Hrvata.

Posebno je podsjetio na prvi pohod Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegovu molitvu na grobu bl. Alojzija Stepinca, a naglasio je i kako je on bio prvi papa koji se Hrvatima obratio na hrvatskome jeziku i to 30. travnja 1979. u bazilici sv. Petra u Rimu.

Istaknuo je i riječi ohrabrenja koje je Ivan Pavao II. tada uputio Hrvatima: „Budite vjerni, budite postojani, budite ponosni na svoje kršćansko ime!”.

U euharistijskom slavlju s nuncijem D'Erricom sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Nakon euharistijskoga predstavljena je knjige kardinala Josipa Bozanića „Ivan Pavao II. – Papa hrvatske nade“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mons. Alessandro D'Errico, CRKVA, MISA, ZAGREB, PAPA IVAN XXIII.