A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/karl_erjavec-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Karl Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem | Politika+
Hrvatska

GRANIČNI SPOR: Karl Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

''To je i izričiti mandat arbitražnog suda zapisan u arbitražnom sporazumu i nadam se da ćemo taj kontakt dobiti.''

Piše: PolitikaPlus

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je u parlamentu rekao kako se nada da će Slovenija odlukom arbitražnog suda dobiti kontakt s otvorenim morem.

"Strateški interes Slovenije u arbitraži s Hrvatskom je dobiti slobodan kontakt s otvorenim morem. To je i izričiti mandat arbitražnog suda zapisan u arbitražnom sporazumu i nadam se da ćemo taj kontakt dobiti", rekao je Erjavec odgovarajući na pitanja o arbitražnom postupku na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

Erjavec je rekao da je Slovenija učinila sve kako bi na arbitraži uspjela te da Hrvatska nije prihvatila njen prijedlog da usmena rasprava, koja se pred sudom najavljuje 2. lipnja, bude javna.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić više je puta proteklih mjeseci, u vezi sa slovenskim tvrdnjama o potrebi otvaranja arbitražne rasprave za javnost, upozorila da je arbitražni sporazum, po kojem je rasprava na arbitraži povjerljiva i tajna, međunarodni dogovor koji su ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je bio potvrđen i na referendumu. Uz to, ocijenila je da bi jedini stvaran učinak nastojanja da se rasprava otvori bilo otezanje postupka, odnosno odgađanje rješenja graničnog pitanja.

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije među ostalim određuje da će arbitražni sud odrediti morsku granicu dviju država i režim morskih pojasa te "junction" (poveznicu) slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem. No, pojam "junction" u sporazumu pisanom na engleskom jeziku određuje i bit prijepora jer Slovenija "junction" tumači kao koridor, odnosno teritorijalni kontakt, a ne, kao što tumači Hrvatska, neškodljiv prolaz na otvoreno more.

Prije sklapanja arbitražnog sporazuma Slovenija je odbila hrvatski prijedlog da granični prijepot bude riješen na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, koji bi o sporu presudio isključivo po načelima međunarodnog prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRANIČNI SPOR, PIRANSKI ZALJEV, KARL ERJAVEC, VESNA PUSIĆ, ARBITRAŽA