Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad na Wall Streetu obeshrabrio i ulagače na azijskim burzama

Ulagače nije ohrabrio ni najsnažniji rast japanskog gospodarstva u više od dvije godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok je tečaj eura prema dolaru stabilan, premda se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 0,7 posto.

Ulagače nije ohrabrio ni najsnažniji rast japanskog gospodarstva u više od dvije godine. Jutros je, naime, objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio za 5,9 posto na godišnjoj razini.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Singapuru porasli su, pak, oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana.

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, zbog pada cijena dionica nekoliko američkih trgovačkih lanaca koji su objavili slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Ulagače nije ohrabrio ni najsnažniji rast japanskog gospodarstva u više od dvije godine. Jutros je, naime, objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio za 5,9 posto na godišnjoj razini. U odnosu na prethodni kvartal, BDP je porastao 1,5 posto, dok se očekivao rast od 1 posto.

No, analitičari očekuju usporavanje rasta trećeg po veličini svjetskog gospodarstva idućih mjeseci zbog nedavnog povećanja poreza na potrošnju i slabosti izvoza.

I dok ti podaci nisu osjetnije utjecali na Tokijsku burzu, na valutnim je tržištima japanski jen jutros ojačao.

Tečaj dolara skliznuo je na 101,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,10 jena.

Japanska je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 140,10 na 139,60 jena.

Tečaj eura u odnosu na američku valutu stabilno se, pak, kreće u uskom rasponu od 1,3710 do 1,3725 dolara, unatoč signalima da bi Europska središnja banka u lipnju mogla smanjiti sve ključne kamatne stope i uvesti mjere za poticanje kreditiranja malih i srednje velikih tvrtki kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila rizik od deflacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, tečaj eura, forex, nikkei, msci, azijske burze, jen, dolar