Svijet

GRANIČNI SPOR: Zbog nasilja u Vijetnamu 4000 Kineza čeka evakuaciju

Brodovi bi trebali ''vratiti u zemlju radnike napadnute u najnovijim nemirima''.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Peking je u ponedjeljak nastavio evakuaciju tisuća kineskih državljana koji se nalaze u Vijetnamu, nakon žestokih nemira do kojih je došlo prošli tjedan, po državnim medijima.

Najžešći nemiri zabilježeni unazad više desetljeća u Vijetnamu već su natjerali Peking da vrati u domovinu više od 3000 svojih državljana, a 4000 Kineza čeka u ponedjeljak evakuaciju, izvješćuje Global Times.


Dva kineska broda doplovila su u ponedjeljak ujutro u vijetnamsku pokrajinu Ha Tinh, a trebala bi se vratiti u Kinu tijekom večeri, istaknuo je Narodni dnevnik, list Kineske komunističke stranke. Po agenciji Xinhua, brodovi bi trebali "vratiti u zemlju radnike napadnute u najnovijim nemirima".

Otpočeo početkom prošlog tjedna na jugu Vijetnama, val nemira pokrenut je premještanjem kineske naftne platforme u vode otočja Paracel na koji pravo polažu obje komunističke zemlje.

U valu nasilja koje se očitovalo požarima i pljačkom tvornica i ureda "kineskih" tvrtki, dva Kineza su poginula a oko 140 ih je ozlijeđeno.

Nakon nekoliko upozorenja Pekinga u kojima se preporučivalo kineskim državljanima da izbjegavaju putovanje u Vijetnam, glavni kineski prijevoznici prekinuli su putovanja u tu zemlju, izvijestila je u ponedjeljak Xinhua.

Vijetnamske snage pokušavaju smiriti situaciju raspoređivanjem policijskih kordona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u nedjelju prekid nekoliko programa bilateralne razmjene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

paracel, granični spor, kina, vijetnam, spratly