Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze prekinule petodnevni negativni niz, euro pao ispod 1,37 dolara

Zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu i naznakama stabilizacije kineskog gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, prekinuvši petodnevni negativni niz, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu i naznakama stabilizacije kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto.


Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,7 posto.

Azijske ulagače oraspoložio je jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice pokazao da su čelnici američke središnje banke počeli razmatrati nekoliko scenarija o povećanju kamata, ali da neće tako skoro to učiniti.

„Puno je zadovoljstva nakon Fedova zapisnika. Sažeto u jednoj rečenici – Fed ostaje predvodnik u labavoj monetarnoj politici još neko vrijeme“, kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

Pozitivno je na tržišta utjecalo i jačanje kineske industrijske aktivnosti, što najavljuje stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon višemjesečnog slabljenja.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti porastao je u svibnju više nego što se očekivalo, sa 48,1 na 49,7 bodova. Doduše, to je i dalje ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti, no to je najviša razina tog indeksa u posljednjih pet mjeseci.

„Taj podatak sigurno ne pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na nogama, no vidi se poboljšanje, što je pozitivno za tržišta“, kaže Evan Lucas.

Premda će u SAD-u kamate još dulje vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, dolar je na valutnim tržištima ojačao u odnosu na euro jer se u lipnju očekuje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke.

Zbog toga je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,37 dolara, koliko je iznosio jučer u ovo doba. Jutros iznosi 1,3675 dolara i nije daleko od 1,3634 dolara, najniže razine u tri mjeseca, na koju je pao jučer poslijepodne.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 101,20 na 101,70 jena.

I euro je ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 139,05 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 138,75 jena. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, nikkei