Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle zbog naznaka jačanja najvećih svjetskih gospodarstava

''Dobri makroekonomski podaci iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstva učvrstili su temelje za današnji rast cijena dionica.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, kao i jučer na Wall Streetu, zahvaljujući naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava.

„Dobri makroekonomski podaci iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstva učvrstili su temelje za današnji rast cijena dionica“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle otprilike 0,2 posto.

U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu burzovni indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto, dosegnuvši 488,4 boda, najvišu razinu u godinu dana.

Na azijskim tržištima dobro raspoloženja vlada od jučer, kada su objavljeni podaci o jačanju kineske industrijske aktivnosti, što ukazuje na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon višemjesečnog slabljenja.

Dodatno su ulagače ohrabrili podaci da je američka industrijska proizvodnja u svibnju porasla po najbržoj stopi od veljače 2011. godine, te da se oporavlja i tamošnje tržište nekretnina.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, a dobro raspoloženje vlada i na azijskim burzama.

„Dobri makroekonomski podaci iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstva učvrstili su temelje za današnji rast cijena dionica“, kaže Ric Spooner, analitičar u tvrtki CMC Markets.

A na valutnim je tržištima dolar učvrstio svoje dobitke od jučer, kada je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,37 dolara.

Jutros se kreće oko 1,3650 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3675 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće u rasponu od 101,70 do 101,85 jena.

Euro je, međutim, oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 139,05 na 138,85 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ric Spooner, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE