Zagreb

NE PROPUSTITE: Program 'Deset dana do boljeg zdravlja' na Sljemenu

Pokretanje programa potaknuto je stanjem u Zagrebu, gdje je čak 49 posto građana prekomjerno teško (ima indeks tjelesne mase - ITM iznad 25), dok ih je 20 posto debelo (ITM iznad 30).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga za prevenciju prekomjerne težine od 30. svibnja do 7. lipnja organizira na Sljemenu program "Deset dana do boljeg zdravlja" s ciljem edukacije korisnika o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, pružanja pomoći u postizanju optimalne težine, te smanjenja bolesti uzrokovanih pretilošću i lošim životnim stilom.

Pokretanje programa potaknuto je stanjem u Zagrebu, gdje je čak 49 posto građana prekomjerno teško (ima indeks tjelesne mase - ITM iznad 25), dok ih je 20 posto debelo (ITM iznad 30).

Tijekom deset dana sudionici programa izdvojeni su iz svoje uobičajene okoline, obroci su im nutritivno i energetski usklađeni, uz kontrolu unosa slatke, masne i jako začinjene hrane. Svakodnevno su tjelesno aktivni, pod vodstvom kineziologa, te sudjeluju na predavanjima i radionicama stručnjaka iz raznih područja (endokrinologa, dijabetologa, ortopeda, kirurga, onkologa, kardiologa, liječnika opće medicine te psihologa i nutricionista).

Polaznike se upozorava na smanjenje kvalitete života i skraćenog životnog vijeka uzrokovanog debljinom zbog kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularnih bolesti, povišenog kolesterola i triglicerida, hipertenzije i dijabetesa tipa 2) te bolesti lokomotornog sustava.

Osamnaest polaznika, koji su već prošli takav program krajem ožujka, smanjilo je težinu od dva do sedam kilograma, udio masnog tkiva smanjen im je do 7,8 posto, opseg struka do 4,8 posto, opseg bolova do pet posto. Istodobno, krvni tlak im je smanjen do 15 posto, razina glukoze u krvi do 35 posto, a kolesterola između 10 i 50 posto.

Udruga za prevenciju prekomjerne težine najvećim uspjesima ipak smatra stečeno znanje korisnika, posebice to što je želja za promjenom navika bila veća na kraju programa nego na početku.

Napredak polaznika nastavlja se pratiti tijekom idućih 12 mjeseci, te im se mjesečnim individualnim savjetovanjem i dalje pomaže u procesu redukcije.

Program se provodi uz podršku Grada Zagreba i Gradskih ureda za zdravstvo, gospodarstvo, poduzetništvo i rad te socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, uz odobrenje Ministarstva zdravlja, Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i zagrebačkog Kineziološkog fakulteta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLJEME, ZDRAVLJE, ZAGREB