Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle, monetarna politika ostaje i dalje labava

Na Wall Streetu je S&P 500 prošloga tjedna skočio 1,2 posto, na 1.900 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.606 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 4.185 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu od 1.900 bodova, što se zahvaljuje signalima iz vodećih središnjih banaka u svijetu da će i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je S&P 500 prošloga tjedna skočio 1,2 posto, na 1.900 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.606 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 4.185 bodova.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da američka središnja banka još dulje vrijeme neće povećati ključne kamatne stope. Zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda pokazuje da su počeli razmatrati nekoliko scenarija o povećanju kamata, ali da neće tako skoro krenuti u akciju.

„Zapisnik Feda pokazuje ono što su ulagači i očekivali, da se gospodarstvo oporavlja, ali ne pretjerano brzo, pa središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

Fed je ranije najavio da će programe kupnje obveznica, kojima već godinama podržava rast gospodarstva, ukinuti do kraja ove godine, a potom početi povećavati kamate, ako se gospodarski oporavak nastavi po željenim stopama. No, i dalje nije jasno kada bi to moglo biti – u prvoj ili drugoj polovici iduće godine.

U lipnju se, pak, očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i suzbila rizik od deflacije.

To pozitivno utječe na tržišta kapitala, s obzirom da niske kamate i povećana likvidnost potiču rast cijena dionica.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna među najvećim dobitnicima bio građevinski sektor jer je snažno porasla prodaja novih i postojećih kuća, što ukazuje na oporavak američkog tržišta nekretnina i potrošnje Amerikanaca.

Među najvećim su dobitnicama bile i dionice biotehnoloških te internetskih kompanija, koje su u posljednje vrijeme vrlo nestabilne.

Nakon snažnog rasta prošle i na početku ove godine, te su se dionice od ožujka našle pod pritiskom jer ulagači nisu sigurni da poslovni rezultati tih kompanija opravdavaju visoke razine njihovih cijena.

„Ti su sektori ovoga tjedna imali dobru izvedbu, no potreban je jedan solidni uspon cjelokupnog tržišta da bi se te dionice stabilizirale i smanjila nestabilnost tržišta“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,4 posto, na 9.768 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 4.493 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, na 6.815 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,6 posto, na 14.462 boda, najvišu razinu u tri tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, wall street