A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Opera za djecu 'Mali dimnjačar' u srijedu u splitskom HNK | Politika+
Kultura

NAJAVA: Opera za djecu 'Mali dimnjačar' u srijedu u splitskom HNK

Predstava je nastala u koprodukciji splitskoga HNK i Glazbenog laboratorija Split, a izvodi se u prijevodu i prilagodbi Branke Šegvić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Opera za djecu "Mali dimnjačar" Benjamina Brittena ove će srijede biti premijerno izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Jelene Posavec Tušek.

Predstava je nastala u koprodukciji splitskoga HNK i Glazbenog laboratorija Split, a izvodi se u prijevodu i prilagodbi Branke Šegvić.

U ulozi Crnog Boba i Toma izmjenjivat će se Giorgio Surian i Mate Akrap, Stefano Surian nastupit će u ulogama Clema i Alfreda, Andrej Bartul Jabuka i Ante Grgić izmjenjivat će se u ulozi Sama, a Žana Marendić Bučević nastupit će kao Miss Baggot.

U operi nastupaju solisti i zbor sastavljen od zborova glazbenih škola Splita, Solina, Kaštela i Trogira, glazbene škole Josip Hatze iz Splita, te studenata glazbenih akademija iz Splita i Zagreba uz glazbenu pratnju Splitskog gudačkog kvarteta, pijanistice su Josipa Vrca i Petra Šošić, a udaraljkaš je Filip Klauček.

"Željeli smo Splitu ponuditi dječju operu, no bez mojih kolega to ne bi bilo moguće", rekla je Žana Marendić Bučević koja je osnovala udrugu Glazbeni laboratorij Split i s njom prionula stvaranju opere u kojoj pet opernih profesionalaca nastupa s pedesetak djece i mladih.

"Djeca su napredovala iz probe u probu, a tako i mi zajedno s njima. Mogu samo reći da sam jako zadovoljna i sretna, te što nas samo dva dana dijele od prve izvedbe", kazala je Žana Marendić Bučević napomenuvši da je proces odabira djece za predstavu.

Opera za djecu "Mali dimnjačar" nastala je 1949. godine kao drugi dio projekta Stvorimo operu! (Let's Make an Opera!). Pokazala se magnetom za uvođenje djece i mladih u čudesni svijet opere.

"Mali dimnjačar može odlično poslužiti da se djeci pokaže kako se međusobno trebaju družiti, ali i da ih nauči osnovne stvari iz kazališta, te razlikovanju pojmova koji se susreću na daskama koje život znače", kazala je redateljica predstave Jelena Posavec Tušek.

Skladatelj Benjamin Britten (1913. - 1976.) posebnu je pažnju posvećivao upravo djeci, pa je svog "Malog dimnjačara" zamislio kao poduku o tome kako nastaje opera.

"Malog dimnjačara" u Splitu je 1971. godine postavio maestro Silvije Bombardelli, a predstava je izvođena 70 puta u sezoni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, hnk split, mali dimnjačar, predstava