A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-juznokinesko-more-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vijetnam i Kina razmjenjuju optužbe nakon potapanja ribarice | Politika+
Svijet

ESKALACIJA : Vijetnam i Kina razmjenjuju optužbe nakon potapanja ribarice

40 kineskih ribarskih brodova okružilo vijetnamsku ribaricu te se jedan od njih zabio u vijetnamsko plovilo koje je potonulo.

FOTO: Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Vijetnam i Kina razmjenili su u utorak optužbe za potapanje vijetnamskog ribarskog broda nedaleko od kineske naftne platforme postavljene u Južnom kineskom moru, u području na koje pravo polažu i Hanoj i Peking.

Vijetnamske vlasti objavile su da je 40 kineskih ribarskih brodova okružilo vijetnamsku ribaricu te da se jedan od njih zabio u vijetnamsko plovilo koje je potonulo. U incidentu nije bilo žrtava, a desetoricu ribara spasili su drugi vijetnamski brodovi koji su se nalazili u toj zoni, objavili su vijetnamski spasioci.


Kineska službena novinska agencija Xinhua, pozivajući se na vladine izvore, objavila je da je vijetnamski brod potonuo nakon što je "napao i zabio se" u kineski ribarski brod.

Deseci vijetnamskih i kineskih brodova i dalje se okupljaju u zoni u kojoj je postavljena sporna platforma unatoč nizu međusobnih provokacija, sukoba i lakših sudara. Vijetnam i Kina za sukobe okrivljuju drugu stranu. U tim sukobima dosad nijedan brod nije bio potonuo.

Neimenovani vijetnamski dužnosnik rekao je da je do novog incidenta došlo "nedaleko od naftne platforme" koju je Peking postavio početkom svibnja u spornoj zoni otočja Paracel.

Postavljanje platforme izazvalo je pogibeljno antikinesko nasilje u Vijetnamu, najozbiljnije unazad više desetljeća, zbog čega je Kina evakuirala tisuće svojih državljana.

U nemirima polovicom svibnja, tisuće prosvjednika palilo je u Vijetnamu strane tvornice, posebice kineske. Tada su ubijena četiri Kineza, po Pekingu.

Jedna se Vijetnamka spalila prošlog tjedna u znak prosvjeda protiv te platforme koja je, po Hanoju, "ozbiljno zaprijetila miru".

Vijetnam i Kina odavno se ne slažu oko arhipelaga Paracel i Spratley, gdje je morsko dno navodno bogato naftom a predstavlja i važan međunarodni pomorski put.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRANIČNI SPOR, VIJETNAM, KINA, PARACEL, SPATLY